20151018

Zagorska juha

Sastojci:
700 g krumpira (bijeli)
50 g sušene slanine ili vratine
50 g crvenog luka
1 veća mrkva, narezana na kockice
100 g vrganja, narezanih na ploške (može i neka druga vrsta gljiva)
2 češnja češnjaka
2 dl kiselog vrhnja
2 dl bijelog vina
slatka crvena paprika
sol, papar
lovorov list
1,5 litra povrtnog temeljca
papar u zrnu
glatko brašno
peršinov list, sitno nasjeckan
2 žlice svinjske masti (može i ulje)

Priprema:

Zagrijte mast u dubljem loncu. Na njoj popržite sušenu slaninu izrezanu na kockice. Dodajte potom sitno nasjeckani luk te sve zajedno pirjajte dok se luk ne zazlati. Dodajte protisnuti češnjak, slatku papriku, mrkvu narezanu na kockice, vrganje, lovorov list, sol. Podlijte temeljcem i promiješajte.

Krumpir operite i narežite na kockice. Dodajte ga u lonac s juhom i kuhajte dok ne omekša.

U juhu potom dodajte bijelo vino i pustite da lagano zakuha.

U posebnoj posudi glatko umutite 2 žlice glatkog brašna i kiselo vrhnje te smjesu preko cjediljke ulijte u juhu. Promiješajte sve i kuhajte još 10 minuta. Po potrebi na kraju dodajte još soli i papra.

Poslužite toplo.






Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...