20151017

Krem juha od hokaido tikve

Sastojci:
/za 6 tanjura

1 manja hokaido tikva
3 srednje velika krumpira
2 srednje velike mrkve
2 češnja češnjaka
sjemenke iz 2 mahune kardamoma
1 žličica kurkume
1/2 žličice soli
papar (po ukusu)
100 mg šafrana
1/2 žlice maslinovog ulja
2 kocke za povrtnu juhu
voda za podlijevanje
sok od pola limete
bučino ulje za dekoraciju
--
60 ml vrhnja za kuhanje (opcija)

Priprema:

Tikvu očistite od sjemenki, ogulite i narežite na kockice.
Mrkvu ogulite i narežite na kolutiće. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Češnjak narežite na ploškice.

U dubljem loncu zagrijte maslinovo ulje te na njemu lagano popržite češnjak. Dodajte mu mrkvu i tikvu pa na srednje jakoj vatri pržite, povremeno miješajući, dok povrće ne počne rumeniti. Dodajte i krumpir, promiješajte, posolite i popaprite. Posipajte kurkumom i sjemenkama kardamoma (odstranite mahunu) pa podlijte s oko 1 dl vode, tek toliko da se povrće prestane pržiti.

Dinstajte povremeno miješajući narednih 3-4 minute. Prelijte vodom i to toliko da razinom bude 2-3 cm iznad povrća. Dodajte i šafran, promiješajte i zakuhajte juhu. Napola poklopite i ostavite da se tako kuha na tihoj vatri dok svo povrće ne omekša.

Štapnim mikserom od povrća napravite krem juhu te lonac ponovno vratite na vatru.

Ako želite krem juhu s vrhnjem za kuhanje, sada ga dodajte, promiješajte i ostavite da zakuha. U protivnom, ovaj korak preskočite.

Ako je juha pregusta, razrijedite je s malo vode. Po potrebi dosolite i popaprite. Pustite da zakuha pa ugasite vatru.

U gotovo juhu iscijedite sok od pola limete pa još jednom promiješajte. Prije serviranja ostavite da odstoji barem 5 minuta.

Kod serviranja juhu u tanjuru pokapajte s malo bučinog ulja.



Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...