20150926

Crveni baršun (torta)

Sastojci:
(1 šalica = 240 ml)

1/2 šalice biljne masti (sobne temperature)
1 i 1/2 šalice šećera
2 jaja (sobne temperature)
60 ml crvene boje za kolače
2 žlice kakaa u prahu (vrhom pune)
3/4 šalice tekućeg jogurta
1/4 šalice mlijeka
2 i 1/4 šalice brašna
1 žličica soli
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica praška za pecivo
1 žličica alkoholnog octa

Krema:
3 žlice brašna
1 šalica mlijeka
1 šalica šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
1 šalica maslaca (ne margarina)


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Električnom mješalicom izradite biljnu mast, šećer i jaja u kremastu smjesu.
Od kakao praha i crvene prehrambene boje napravite jednoličnu smjesu sličnu pasti pa je dodajte smjesi s biljnom masti. Polako i postepeno naizmjence dodavajte jogurt, mlijeko, brašno, sol. Dodajte i ekstrakt vanilije. U manjoj zdjelici pomiješajte prašak za pecivo s octom pa zajedno dodajte kremi koju miksate.

Smjesu razlijte u 3 papirom obložena kalupa promjera 20 cm.

Pecite u pećnici 24-30 minuta tj. dok zabodeni štapić iz biskvita ne izađe čist.

Krema:
Usipajte brašno u manji lonac te mu postepeno dodajte mlijeko, stalno miješajući pjenjačom kako biste izbjegli stvaranje grudica. Stavite lonac iznad srednje jake vatre i zagrijavajte, stalno miješajući, dok se krema jako ne ugusti. Uklonite s vatre i ostavite da se u potpunosti ohladi.

U zdjeli električnom mješalicom pjenasto izradite maslac, šećer i vanilijin ekstrakt pa smjesu dodajte ohlađenoj kremi. Najvećom brzinom izradite kremu tako da postane prozračna i pjenasta, poput šlaga.

Biskvit koji ste namijenili za bazu torte premažite 1/4 kreme, poklopite drugim biskvitom, premažite kremom te stavite treći biskvit. Ostatkom kreme premažite cijelu površinu torte.

Stavite u hladnjak i pustite da se krema malo stegne, a biskvit povuče vlagu i postane sočniji.



1 komentar:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...