20131219

Pečena prokulica s bundevom i kaduljom

Sastojci:

Za 4 osobe:

400 g prokulice
sol
400 grama hokkaido bundeve
1/2 vezice kadulje
200 g dimljene slanine, narezane na kockice
svježe mljeveni papar
muškatni oraščić

Priprema:

Očistite prokulicu, operite je i prerežite na pola, a zatim blanširajte 5 minuta u kipućoj posoljenoj vodi. Odlijte vodu, prokulicu nakratko stavite u hladnu vodu pa je procijedite.

Ogulite bundevu, odstranite sjemenke i niti, a zatim meso bundeve narežite na kockice.

Operite kadulju, otresite vodu, otrgnite listiće pa pola količine sitno nasjeckajte.

Slaninu popecite u tavi, dodajte bundevu i prokulice pa sve zajedno pecite 5 do 7 minuta uz povremeno okretanje. Dodajte nasjeckanu kadulju, posolite i popaprite. Začinite muškatnim oraščićem, a zatim poslužite posuto preostalim listićima kadulje.


Prokulica kuhana na pari s limunom

Sastojci:

Za 4 osobe:

800 g prokulica
1 limun
400 ml povrtnog temeljca
2 žlice maslaca
sol
svježe mljeveni papar
korijandar


Priprema:

Očistite prokulicu, operite i prerežite na pola. Limun operite vrućom vodom i osušite papirnatim ručnikom, a zatim koricu naribajte na tanke trake i iscijedite sok.

U loncu zakuhajte temeljac s malo limunova soka. Prokulicu stavite u nastavak za kuhanje na pari te ga smjestite na lonac sa zakuhalim temeljcem pa ih kuhajte oko 10 minuta tako da budu al dente.

U tavi otopite maslac, a zatim na njemu kratko propirjajte limunovu koricu. Dodajte prokulice, kratko ih propirjajte na maslacu pa ih začinite solju, paprom, korijandrom i preostalim limunovim sokom.


Poslužite kao prilog mesu.


Quiche od prokulica

Sastojci

Za 1 lim promjera 26 cm:

Tijesto:
250 g brašna
100 g hladnog maslaca
1 jaje
sol

Nadjev:
350 g  prokulica (kelja pupčara)
4 jaja
300 g kiselog vrhnja
sol, papar
muškatni oraščić

Priprema:

Brašno, jaje, maslac i prstohvat soli umijesite u glatko tijesto. Oblikujte kuglu, omotajte je folijom pa ostavite pola sata da odstoji u hladnjaku. Za to vrijeme pećnicu zagrijte na 180°C.

Očistite i operite prokulice. Blanširajte ih u većoj količini slane vode  oko tri minute pa ih izvadite, prelijte hladnom vodom i ocijedite.

Jaja i kiselo vrhnje umutite u homogenu smjesu te začinite solju, muškatnim oraščićem i paprom.

Tijesto razvaljajte na radnoj površini posutoj brašnom i stavite ga u namašćeni lim za pečenje. Oblikujte povišeni rub tako da tijesto razvučete prema rubu lima.

Prokulice uvaljajte u smjesu od jaja i vrhnja pa sve rasporedite po tijestu. Ostavite da se quiche peče 30 do 40 minuta u pećnici, sve dok ne popirimi zlatnosmeđu boju. Nakon što ga izvadite iz pećnice, ostavite ga da se malo ohladi pa ga tek onda režite.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...