20121208

Brzi kolačići s bademima

Sastojci:

120 g maslaca
280 g šećera
3 jaja
250 g brašna
1/2 vrećice praška za pecivo

150 g sitno nasjeckanih badema (oraha ili lješnjaka)
100 g mljevenih badema (oraha ili lješnjaka)
2 žlice šećera

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 170°C.

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa mu dodajte omekšale listiće maslaca i dobro rukama izmijesite. U sredini tijesta napravite udubljenje pa u njega razbijte jaje i dodajte šećer. Umijesite glatku homogenu smjesu.

Lim za pečenje prekrijte masnim papirom pa na njega prstima utisnite tijesto tako da prekrijete cijelo dno.

U manjoj zdjelici pomiješajte sitno sjeckane i mljevene bademe / orahe / lješnjake s 2 žlice šećera pa time posipajte tijesto. Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 20 min.

Topao kolač možete narezati na kvadrate ili ga pomoću kalupa oblikovati u raznolike forme (npr. zvjezdice).


20121207

Keksići s bijelom čokoladom i kandiranom trešnjom

Sastojci:

100 g maslaca sobne temperature
1 šalica smeđeg šećera
1 šalica bijelog šećera (kristal)
2 veća jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
3 šalice brašna (višenamjensko)
1 žličica sode bikarbone za pečenje
1/2 žličice soli
2 žlice mlijeka
1 šalica sjeckanih pekana (ili običnih oraha)
1/2 šalice kandiranih trešanja
1 1/2 šalica sitno nasjeckane bijele čokolade

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 190°C.

U srednje velikoj zdjeli omekšali maslac izradite mikserom pa u njega dodajte bijeli i smeđi šećer i miksajte dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte jaja i vaniliju, izmiksajte pa ostavite kratko sa strane da se svi sastojci ne sjedine.

U drugoj posudi pomiješajte prosijano brašno, sol i pekarsku sodu.

U posudu s maslacem dodajte mlijeko pa u nju usipajte i mješavinu s brašnom. Mikserom miješajte dok ne dobijete jednoličnu čvrstu smjesu.

U drugoj posudi pomiješajte pekane (orahe), trešnje i bijelu čokoladu pa to polako umiješajte u tijesto za kekse.

Lim za pečenje obložite masnim papirom. Žličicom vadite smjesu i sipajte je u obliku hrpica na papir, međusobno udaljenih 4-5 cm.

Pecite 10 - 13 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici, a pečene kekse ohladite na žičanom stalku.

20121202

Slavonske krofne

Sastojci:


6 žumanjaka
1 mala žlica soli
2 velike žlice šećera
1 dl ulja
0,5 dl rakije
1 kvasac
1/2 vrećice praška za pecivo
0,5 l mlijeka
1 kg oštrog brašna

Priprema:

Kvasac potopite u malo mlijeka i ostavit da se diže.


U većoj posudi u žumanjke pjenjačom umiješajte šećer, dodajte ulje, sol, rakiju, mlako mlijeko, prašak za pecivo pomiješan s brašnom i te kvasac. Mikserom izradite jednolično tijesto.

Posudu s tijestom ostavite na toplom sat vremena kako bi se tijesto podiglo.

Premijesite tijesto pa ga.razvaljajte na prst debljine. Kao kalup za rezanje možete iskoristiti čašu. Izrezane krofne pecite u vrućem dubokom ulju s obje strane, dok ne porumene.

Vruće ispržene krofne odložite na papirnatom ubrusu pa ih potom po želji posipajte šećerom u prahu.

Uštipci s hrenovkama

Sastojci:

10 hrenovki
 3 jaja
 3 dcl mlijeka
 30 dag brašna (glatkog)
 pola žličice soli
malo praška za pecivo
 ulje za prženje


Priprema:

Hrenovke narežite na valjčiće dužine oko 3 cm.

Žutanjke razdvojite od bjelanjaka. U žutanjke prosijte brašno i prašak za pecivo, dodajte mlijeko i sol te pjenjačom miješajte dok ne dobijete glatko tijesto, duplo gušće nego ono za palačinke.

Istucite snijeg od bjelanjaka pa ga dodajte smjesi.

Žlicom hrenovke uranjajte u tijesto i duboko pržite na vrućem ulje. Kad uštipci poprime zlatnu boju vadite ih na kuhinjski papir, kako bi popio višak ulja.

Napomena:
Važno je da ulje bude duboko i vrlo vruće, u protivnom će uštipci popiti dosta ulja.

Munchmallow kolačić

Sastojci (za 10 porcija):


Kora:  
4 žumanjka
1 šalica ulja
1 šalica šećera
1 šalica brašna
1 šalica mlijeka
1 vrećica praška za pecivo
1 žličica kave (može i instant)

Fil:
4 bjelanjka
8 žlica šećera

Glazura:
200 g čokolade
3 žlice ulja

Priprema:

U većoj zdjeli mikserom izradite žumanjke i ulje, dodajte sve ostale sastojke i umiješajte jednoličnu smjesu. Istresite na kalup za pečenje i pecite na 200°C u prethodno zagrijanoj pećnici, oko 30 minuta.

U međuvremenu, umutite bjelanjke i šećer tako da dobijete čvrsti snijeg. Snijeg istresite na pečenu koru te sve zajedno vratite u pećnicu i sušite na 100°C oko 20 minuta.

Pripremite preljev. Na pari rastopite čokoladu te u nju umiješajte ulje. Gotovim preljevom prelijte gotov kolač. Ostavite da se ohladi te isjecije na kocke.

Crnac s bananom

Sastojci:

200 ml kiselog vrhnja
200 ml mlijeka
200 ml suncokretovog ulja
1 1/2 banana, zdrobljena ili izmiksana

2 šalice pšenične krupice
2 šalice šećera (bijelog ili smeđeg, po želji)
4 u vrh pune žlice kakaa
1 žličica mljevene minas kave (ali može i instant)
2 žličice sode bikarbone

Preljev:
10 žlica mlijeka
1 vrećica vanilin šećera
100 g čokolade za kuhanje
3 žlice čokolade u prahu
5 dag maslaca

Priprema:

Oguljenu bananu izmiksajte s vrnjem i mlijekom pa dodajte ulje i sve ostale sastojke za biskvit. Sve dobro izradite mikserom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Po želji, u smjesu možete dodati i komadiće banane ili čokoladne kapljice (suze) te malo ruma.

Tako dobivenu smjesu istresite u namašćeni i pobrašnjeni dublji kalup te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190°C. Kada se biskvit podigne, a prije samog kraja, povisite temperaturu na 210°C. Biskvit je pečen kada zabodena čačkalica izađe u čista.

U međuvremenu pripremite preljev. Na pari otopite čokoladu i maslac te umijšajte ostale sastojke. Dobro promiješajte kako bi se vanilin šećer otopio. Preljevom zalijte topli kolač te ostavite da se ohladi i stegne.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...