20121201

Kuglice od kokosa i kave

Sastojci:

100 g maslaca 
30 g grožđica 
35 g badema 
100 g kokosovog brašna 
15 g kakaa u prahu 
0,2 dl kokosovog ulja 
0,2 dl kuhane turske kave (slatke)


Priprema:

Bademe i grožđice sitno nasjeckajte. Maslac izvadite iz hladnjaka i ostavite da se ugrije na sobnu temperaturu. Skuhajte slađu tursku kavu i ostavite da se ohladi.
Pomiješajte sve sastojke, a manju količinu kokosovog brašna ostavite kako biste kasnije u njega mogli uvaljati kuglice. Vlažnim dlanovima oblikujete kuglice (količina smjese za jednu kuglicu odgovara količini koja stane u jednu žličicu), a potom ih uvaljajte u kokosovo brašno. 

Gotove kuglice stavite u zamrzivač kako bi se stegle.  

Od ove količine smjese ispadne oko 20 kuglica. 

Pečeni šaran u umaku od kiselog vrhnja

Sastojci:

1 veći šaran
0,8 kg krumpira
4 češnja češnjaka
250 ml kiselog vrhnja
mljevena slatka crvena paprika
suncokretovo ulje
sol, papar


Priprema:
Šarana očistite od ljuski i iznutrica, dobro ga operite pa ga potom zarežite nožem s jedne strane, svaka dva cm po jedan duži zarez.

Češnjak narežite na sitne komadiće, pomiješajte ga s malo crvene paprike te tako dobivenom smjesom napunite zareze na ribi.

Krumpir operite, ogulite i narežite na tanje ploške. Na dno nauljene dublje vatrostalne posude posložite ploške krumpira pa na njega položite ribu, tako da zarezanu stranu s češnjakom okrenete prema gore. Stavite posudu u prethodno zagrijanu pećnicu na 175°C pa pecite oko 25 minuta, povremeno je polijevajući masnoćom i sokovima koje je ispustila.

U kiselo vrhnje umiješajte malo mljevene crvene paprike te njime pred sam kraj pečenja premažite ribu. Vratite premazanu ribu u pećnicu, malo povećajte temperaturu (na oko 180°C) i pecite još oko 10 do 15 minuta, tj. dok se vrhnje ne zapeče.

Poslužite toplo uz svježu salatu po izboru.

Blagdanski buncek

Sastojci:

1,5 kg svinjskog bunceka (svinjske koljenice)
4 češnja češnjaka
2 glavice luka
2 dl bijelog vina
2 dl mesnog temeljca
2 žlice senfa
3 žlice ulja
sol, papar
1 žličica mješavine začina

Priprema:
Luk sitno nasjeckajte pa ga rasporedite na dno nauljenog lima (ili duboke zemljane posude) s poklopcem. Češnjak očistite te ga nožem samo malo zdrobite pa ga tako u komadima posložite po dnu posude.

Oprano meso posolite, popaprite te ga premažite senfom u koji ste umiješali žlicu ulja te sve dobro utrljajte.

Meso položite na luk te ga podlijte vinom. Poklopite posudu (ako nemate poklopac, možete koristiti aluminijsku foliju) i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C oko pola sata.

Nakon pola sata izvadite posudu iz pećnice pa meso posipajte mješavinom začina i podlijte s malo juhe pa vratite u pećnicu. Pecite narednih sat vremena (ili više, ako je meso teže), ali često meso zalijevajte juhom, a zatim i vlastitim sokom koje je meso ispustilo tijekom pečenja. Polijevanje je važno kako se meso ne bi isušilo tj. kako bi ostalo sočno iznutra.

Meso je gotovo kad unutrašnjost više nije krvava, a površina je postala lijepo rumena i hrskava. Sok i masnoće koje je meso ispustilo tijekom pečenja na kraju možete protisnuti kroz cjedilo te njime preliti kuhani ili pečeni krumpir koji možete servirati kao prilog.

Tijesto za quiche (osnovni recept)

Sastojci:

250 g oštrog brašna
125 dkg maslaca
1 jaje
1 žumanjak
1 žlica kiselog vrhnja
malo soli
1/2 vrećice praška za pecivo


Priprema:

U većoj posudi pomiješajte suhe sastojke - brašno, sol i prašak za pecivo - a u drugoj (manjoj) jaje, žumanjak, kiselo vrhnje.

Omekšali maslac (sobna temperatura) u manjim komadićima dodajte u posudu sa suhim sastojcima te mikserom dobro izradite dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte potom umućene "mokre" sastojke te sve još dobro izradite mikserom, a potom po potrebi i rukama.

Tako dobiveno tijesto za quiche (pitu) tanko razvaljajte tako da dobijete površinu dovoljno veliku da njome prekrijete prethodno maslacem premazan kalup promjera 25 cm.

Quiche napunite željenim nadjevom i pecite u pećnici na 180°C.

20121125

Sekeli gulaš

Ovaj sekeli gulaš je po receptu kuhara Alma Čatlaka, objavljenom u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska!".


Sastojci:
400 g svinjskih rebara bez kosti
600 g narezanog kiselog kupusa
2 lovorova lista
1 glavica crvenog luka
malo milerama
1/2 l mesnog temeljca
1 žličica mljevene slatke crvene paprika
sol, mljeveni papar
nekoliko zrna klekovih boba
suncokretovo ulje


Priprema:

Svinjska rebra narežite na kockice pa ih začinite solju i paprom.

U dubljoj tavi (ili plićem loncu) zagrijte ulje te na vruće dodajte meso i kratko ga popržite. Dodajte sitno nasjeckani luk pa sve zajedno pirjajte, povremeno miješajući dok luk ne postane staklast. Meso još malo posolite (Pažnja: ako vam je kupus slaniji, ne trebate dodatno dosoljavati meso) pa dodajte mljevenu papriku. Dobro promiješajte pa u tavu dodajte kiseli kupus, klekove bobice i lovorov list. Još jednom dobro promiješajte sve sastojke,

Potom kupus podlijte s mesnim temeljcem te po potrebi s još vode, toliko da svi sastojci budu prekriveni tekućinom. Poklopite i na laganoj vatri dinstajte oko sat vremena.

Servirajte toplo uz prilog kuhanog krumpira ili pire krumpira, ukrašeno sa žličicom milerama i malo svježeg sjeckanog peršina.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...