20121124

Tjestenina s piletinom i pestom

Sastojci:

500 g tjestenine
2 žlice maslaca
2 žlice maslinovog ulja
4 polovice pilećih prsa, bez kosti i kožice
2 češnja češnjaka
sol, papar
1 1/4 šalice kiselog vrhnja
1/4 šalice pesta
3 žlice naribanog parmezana

Priprema:

Zakuhajte lagano posoljenu vodu u velikom loncu. Dodajte tjesteninu i kuhajte oko 8 do 10 minuta, odnosno dok ne bude al dente (vrijeme kuhanja ovisi o vrsti tjestenine), a zatim je ocijedite.

U većoj tavi na srednje jakoj vatri rastopite maslac i masinovo ulje, dodajte piletinu narezanu na tanke trake i sitno nasjeckani češnjak te pirjajte kraće vrijeme. Smanjite vatru pa dodajte sol, papar (količina po ukusu), kiselo vrhnje, pesto i parmezan.

Pirjajte dok piletina više nije ružičasta u sredini. Na kraju sve zajedno umiješajte u kuhanu tjesteninu.
Poslužite toplo.

Džem od malina

Sastojci:

2,5 kg malina
sok od jednog limuna
2,5 kg šećera


Priprema:
U veći lonac stavite maline i prelijte ih limunovim sokom. Miješajući, kuhajte na srednje jakoj vatri dok maline ne puste sok. Kada smjesa zakuha, smanjite temperaturu (vatru) te na tako laganoj vatri voće kuhajte još oko 20 minuta, povremeno miješajući.

U međuvremenu, u vatrostalnu posudu usipajte šećer te je stavite u pećnicu na najnižu temperaturu da se grije oko 15 minuta. Tako zagrijani šećer dodajte voću te smjesu miješajte sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi.

Pojačajte temperaturu te kuhajte još oko 5 minuta (miješanje sada nije potrebno). Voće će se polako početi zgušnjavati. Je li smjesa dovoljno gusta možete provjeriti tako da u nju na sekundu uronite rub hladnog tanjurića. Ako je džem gotov, stisnuti će se na tanjuriću. Ako je smjesa i na tanjuriću tekuća, potrebno je dodatno kuhanje.

Staklenke u koje ćete uliti džem trebate prethodno sterilizirati i zagrijati u pećnici kako staklo ne bi puklo pri dodiru s vrućim voćem.

Skuhani džem uklonite s vatre. Žlicom uklonite pjenu koja se nakupila na površini voća. Odmah ga prelijte u sterilizirane staklenke, 3 mm do vrha. Staklenke dobro zatvorite.

Napomena:
Po ovom receptu dobije se nešto više od 4 kg džema.

Kroketi od lososa

Sastojci:

350 g lososa
450 g krumpira
2 češnja češnjaka
1 žličica sjeckanog kopra
1 žličica sjeckanog lista korijandera
1 žlica sjeckanog lista peršina
1 žličica sjeckanog lista vlasca
3 žumanjka
1/4 žličice soli
1/4 žličice mljevenog crnog papra
suncokretovo ulje za prženje


Priprema:

Na tavi ispecite odrezak lososa tako da se lako može razdvajati vilicom. Istovremeno, u drugom loncu skuhajte oguljeni krumpir pa ga potom zdrobite u pire.

U većoj posudi pomiješajte krumpir s pečenim lososom, koji ste prethodno vilicom zdrobili u manje komadiće, te dodajte sitno sjeckani češnjak, žumanjke i sve začine. Smjesu dobro izmješajte kako bi postala jednolična pa je potom ostavite u hladnjaku barem 1 sat kako bi se malo stisla, a sastojci proželi.

Od ohlađene smjese oblikujte kuglice tj. krokete. Za jedan kroket koristite u vrh punu žlicu smjese. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.

U dublju tavi zagrijte veću količinu ulja - dovoljno taman da kasnije prekrije krokete u potpunosti. U vruće ulje uronite po 6 kroketa (ako ih stavite previše temperatura ulja će se spustiti što će dovesti do dužeg prženja, upijanja veće količine ulja  i lošijeg krajnjeg rezultata). Krokete pažljivo okrećite svake minute. Pecite dok ne poprime srednje zlatnosmeđu boju.

Uz pomoć mrežice izvadite krokete iz ulja te ih odložite na papirnati ubrus koji će upiti višak masnoće. Pečene krokete posipajte s malo soli.
Ponovite postupak i s ostalim kroketima.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...