20121117

Južnoafrička brandy torta s datuljama

Sastojci:

150 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
100 g maslaca
200 g šećera
1 jaje
200 g suhih datulja

Preljev:
150 g šećera
150 ml vode
1 žličica maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
100 ml konjaka (vinjak, brandy)


Priprema:

U većoj posudi pomiješajte suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo i malo soli.
Omekšalom maslacu uz miješanjem mikserom dodajte šećer i jaje te postepeno u to umiješajte suhe sastojke. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

U lončiću zakuhajte malo vode, u nju stavite sitno nasjeckane suhe datulje da se namoče pa ih potom umiješajte u posudu sa smjesom od brašna. Tako dobivenu smjesu za biskvit izlijte na premazani kalup za torte i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C, oko 40 minuta.

Preljev:
U vodi zakuhajte šećer i žličicu maslaca, miješajući dok se šećer u potpunosti ne otopi. Potom u sirup dodajte žličicu ekstrakta vanilije i konjak.

Tako pripremljenim sirupom zalijte vrući pečeni biskvit, narežite kolač na jednake komade te ostavite da se ohladi.

20121114

Čokoladni prstenjaci

Sastojci:

Za tijesto:
250 g neslanog maslaca
1 šalica šećera u prahu
1/2 žličice soli
2 žličice ekstrakta vanilije
2 1/2 šalice brašna

Preljev:
180 g naribane čokolade
50 g maslaca


Priprema:

Lim za pečenje obložite masnim papirom, a pećnicu zagrijte na 180°C.

U većoj posudi pomiješajte maslac, šećer, sol i ekstrakt vanilije te sve dobro izmiješajte mikserom (oko 2 minute). Postepeno dodavajte brašno i miksajte najprije na najmanjoj brzini pa polako ubrzavajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Rukama razvaljajte i razvucite tijesto u "obliku zmije", tako da u presjeku bude promjera oko 3 cm u promjeru te ga potom nožem razrežite na jednake dijelove, širine oko 3 cm. Tako narezane komade tijesta dlanovima oblikujte u kuglice.

Tako oblikovano tijesto poslažite ravnomjerno na lim za pečenje, tako da ostavite između svake kuglice razmak od oko 2-3 cm. Stavite lim u pećnicu i pecite kratko, oko 10 minuta. Izvadite lim iz pećnice te u svaku kuglicu utisnite palac (otud kolačićima ime). S obzirom da su kolačići vrući kad izađu iz pećnice, moj prijedlog je da u kuglice utiskujete vrh veće drvene kuhače. Kolačići će se tako malo spljoštiti i raspucati, a u sredini će ostati udubljenje. Nemojte prejako stisnuti kuglicu, da se ne bi u potpunosti raspala. Vratite lim s kolačićima u pećnicu i pecite još 10 minuta. Kad su kolačići gotovi, odnosno blijedo rumeni, izvadite ih iz pećnice, još jednom u svaki malo utisnite prst / kuhaču te ih ostavite da se ohlade.

Na pari otopite čokoladu, dodajte joj maslac i dobro izmiješajte. Tako dobivenim preljevom ispunite udubljenja u kolačićima i pustite da se ohlade i stegnu.

Ideja:
Čokoladni preljev biti će još zanimljiviji ako u njega umiješate i oko 50 g sitno sjeckanih lješnjaka / kikirikija / oraha (po želji).


20121113

Liker od oraha (Orahovac)

Sastojci:

30 zelenih oraha
2 litre kvalitetne lozovače
1 kg šećera
1 naranča, nerazana na ploške
1 limun, narezan na ploške

Priprema:

Orasi koje mislite koristiti za pripremu ovog likera trebaju biti zeleni, a iznutra zdravo bijeli. Dobro ih operite, očistite od peteljki te ih prepolovite. Ako su manji, možete ih samo zarezati. Stavite orahe u veliku staklenu  posudu (za koju imate i poklopac) pa im dodajte šećer i narezanu naranču i limun. Sve potom zalijte rakijom.

Dobro zatvorite i ostavite na sunčanom mjestu da stoji najmanje 40 dana. S vremena na vrijeme smjesu protresite kako bi se šećer što bolje otopio. Šećer u posudi bi trebao biti u potpunosti otopljen, a to se dogodi nakon dva do tri dana. Ako to nije slučaj, imate previše šećera pa dodajte još rakije. U protivnom, nije baš najbolje otvarati jednom zatvorenu staklenku jer alkohol hlapi!

Nakon 40 (ili više) dana sadržaj procijedite kroz cjedilo na koje ste stavili nekoliko slojeva gaze. Dobiveni gotovi liker presipajte u boce.

Ukoliko volite manje slatke ili pak slađe likere, trebate se poigrajti s omjerom količine šećera i rakije. Ovo je recept za "srednje sladak" liker.

Savjet više:

Likeru možete dodatno obogatiti okus tako da u smjesu na početku dodate i 7-8 klinčića, desetak preprženih zrna kave i 30 g vanilin šećera.

20121111

Kremaste čoko-kocke

Sastojci:

Biskvit:
250 g maslaca
300 g smeđeg šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
3 veća jaja
200 g brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
prstohvat sode bikarbone
prstohvat soli
50 g kakaa
100 g čokoladnih kapljica

Krema:
85 g maslaca
85 g šećera
200 g slatkog vrhnja
50 g čokoladnih kapljica te još malo za posipanje

Priprema:

S malo maslaca premažite lim za pečenje ( cca 20 x 30 cm) i obložite ga masnim papirom. Pećnicu zagrijte na 180°C.

Maslac pažljivo rastopite u tavi te ga prelijte u veću posudu. Potom ga malo ohladite pa mu dodajte šećer, vaniliju i jaja. Sve dobro izmiješajte pjenjačom kako biste dobili glatku smjesu. Umiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Na kraju umiješajte i čokoladne kapljice. Jednolično umiješanu smjesu istresite na lim za pečenje te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 35 minuta, odnosno dok se biskvit ne podigne i ne zarumeni. U biskvit zabodena čačkalica će izaći čista ako je biskvit pečen.

Dok se biskvit peče, pripremite kremu.
Na tavi pomiješajte maslac sa šećerom te lagano zagrijavajte dok se oboje ne rastope. Umiješajte 200 g slatkog vrhnja te zakuhajte. Uklonite s vatre i pustite oko 5 minuta da se hladi pa umiješajte čokoladne kapljice. Pustite da se rastope te još jednom dobro promiješajte.

Kremu ravnomjerno raspodijelite po površini ohlađenog biskvita, posipajte kolač s preostalim čokoladnim kapljicama te ga narežite na kocke. Poslužite dobro rashlađeno.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...