20121110

Hot Vanilla (Topli napitak od vanilije)

Sastojci (za 2 šalice napitka):

300 ml slatkog vrhnja za šlag
2 žlice čokoladnog sirupa
malo cimeta
2 šalice mlijeka
4 žličice šećera
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

U srednje velikoj posudi istucite čvrsti šlag od slatkog vrhnja. Dodajte čokoladni sirup i prstohvat cimeta pa dobro promiješajte da se sve lijepo poveže.

Zagrijte mlijeko. Uz neprestano miješanje dodajte mu šećer i vaniliju. Pripazite da vam mlijeko ne zavrije i ne iskipi.

Toplo mlijeko ulijte u čaše za serviranje i to tako da napunite oko 3/4 čaše. Na mlijeko dodajte šlag s čokoladom.

Ukrasite šlag s malo čokoladnog sirupa i / ili cimeta.

Domaći vanilin šećer

Zapravo je pogrešno nazvati ovo vanilin šećerom, s obzirom da se ne pravi s vanilinom kao jeftinijom verzijom ovog proizvoda u našim trgovinama, već s mahunama vanilije.

Sastojci:
2 mahune vanilije
1 kg šećera

Priprema:

Istresite šećer u veću posudu. Mahune vanilije uzdužno prerežite na dva dijela pa vrhom noža ostružite sjemenke. Ostatak mahune narežite na veće dijelove te ih zajedno sa sjemenkama dodajte šećeru te sve dobro promiješajte.

U dovoljno veliku staklenku pretresite šećer s vanilijom te je poklopite. Ovako spremljen šećer odložite da odstoji barem tri tjedna.

Kada prođe to vrijeme, aromatizirani šećer nekoliko puta "pulsirajte" u multipraktiku. Potom ga prosijte kako bi se eventualni komadići mahune odvojili te ga spremite u posudu u kojoj ga namjeravate čuvati.

Ovako pripremljeni šećer može trajati mjesecima, pa čak i godinama.

Bijeli biskvit za rolat (osnovni recept)

Sastojci:

3 jaja
5-6 žlica vruće vode
150 g šećera
1 paketić vanilin šećera
100 g brašna
50 g škrobnog brašna (gustina)
1 ravna žličica praška za pecivo


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

U većoj posudi pomiješajte jaja i vodu. U slučaju da su jaja veća, možete dodati manje vode. Pjenasto ih izmiješajte mikserom u najvišoj brzini, otprilike 1 minutu, pa dodajte šećer i vanilin šećer. Miješajte još oko dvije minute, dodajte polovicu predviđene količine brašna, zajedno s praškom za pecivo i gustinom te razradite. Potom dodajte i ostatak brašna te ga dobro umiješajte kako bi dobili jednoličnu smjesu.

Na lim za pečenje položite masni papir za pečenje. Dobivenu biskvitnu smjesu ulijte u pripremljeni lim, poravnajte na otprilike 1 cm debljine i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 15 minuta.

Kada je biskvit pečen, izvadite ga iz pećnice. Poravnajte podignuti rub masnog papira pa ga povucite, zajedno s biskvitom, na radnu površinu. Zarolajte biskvit s papirom na kojem se pekao i ostavite da se ohladi.

Kada se biskvit ohladio, pažljivo ga odmotajte i uklonite mu papir. Tvrde ili potamnjele dijelove biskvita odrežite.

Prema receptu ili želji, nadjenite ohlađen biskvit pripremljenim nadjevom koji ćete ravnomjerno rasporediti po biskvitu. Savijte biskvit po duljini i ostavite rolat da se ohladi.

20121109

Muffini od mandarina

Sastojci:

2 šalice brašna
0,5 šalice šećera
2 žličice praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
0,5 žličice soli
1 šalica jogurta s okusom vanilije
1 jaje
0,25 šalice rastopljenog maslaca
2 žličice mlijeka
1 šalica mandarina, oguljenih i nasjeckanih na kockice
1 žličica naribane korice mandarine (po mogućnosti neprskane)


Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Posebno pomiješajte jogurt, već umućeno jaje, margarin i mlijeko. "Mokre" sastojke pomiješajte sa "suhim" sastojcima tako da dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju dodajte kockice i koricu mandarine te zamiješajte.

Pećnicu zagrijte na 200°C.

Smjesom napunite namašćeni kalup za muffine. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 18 - 20 minuta.

Umak od mandarina

Ovaj umak kao preljev dobro se slaže uz kuhano povrće, piletinu ili ribu.

Sastojci:

1,5  šalica svježeg soka od mandarina (bez pulpe)
1 žličica limunovog soka
1 žličica škrobnog brašna
2 žličice maslaca
0,5 žličice soli


Priprema:

U posudi pomiješajte jednu šalicu soka od mandarine, limunov sok, maslac i sol te smjesu stavite zagrijati na laganu vatru. Pazite da ne prokuha.

U preostali sok od mandarine dobro umiješajte škrobno brašno, tako da nema grudica. Ovako pripremljenu smjesu dodajte zagrijanom soku te lagano miješajući kuhajte dok se umak ne zgusne.

Poslužite kao preljev piletini, ribi ili kuhanom povrću.

Torta od sira i mandarina

Sastojci:

Za koru:1 šalica razmrvljenih graham krekera
2 žličice šećera u prahu
2 žličice rastopljenog maslaca

Za kremu i preljev:
700 g kremastog sira
4 jaja
1 šalica šećera
2 žličice soka mandarine
1 žličica naribane korice mandarine
1,5 šalica kiselog vrhnja
2 žličice ekstrakta od vanilije
2 žličice šećera

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Graham kekse dobro razmrvite te im dodajte šećer i maslac. Sve dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu te je dobro rukama utisnite u kalup za torte promjera 20 cm. Stavite u vruću pećnicu te pecite oko pet minuta. Izvadite koru iz pećnice, a pećnici smanjite temperaturu na 120°C.

U zdjeli dobro izmiješajte trećinu sira s jednim jajetom, a zatim postupak ponovite s preostalim sirom i jajima. Postupno dodavajte šećer, naizmjenično sa sokom od mandarine. Dobro izradite kremu mikserom pri srednjoj brzini miješanja, oko 7-10 minuta. Umiješajte koricu mandarine.

Tako dobivenu smjesu istresite na pečenu koru u kalupu za torte te sve zajedno vratite u pećnicu na oko 25 minuta. Isključite pećnicu, a torta neka odstoji u njoj još narednih 45 minuta. Potom je izvadite. Temperaturu pećnice povisite na 180°C.

Metlicom umutite kiselo vrhnje, dodajte mu ekstrakt vanilije i šećer te ga lagano prelijte preko tople torte. Pecite još oko 10 minuta.

Gotovu tortu pustite da se ohladi te je potom ostavite preko noći u hladnjaku kako bi se svi sastojci dobro povezali i proželi.

Prije posluživanja tortu po želji možete ukrasiti voćem.

Losos u papiru

Izbacite li sol, ovo je ručak pogodan i za dijabetičare.

Sastojci:
2 filea ili odreska od lososa (po 150 g svaki)
2 žlice zamrznutog graška
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 žličice limunovog soka
1 žlica maslinova ulja
malo soli

papir za pečenje

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 220°C.

Pripremite dva komada papira za pečenje, 30  x 30 cm. Na svaki položite po jedan file lososa, oko 3 cm dalje od sredine. Svaki file posipajte sa žlicom graška, jednim nasjeckanim češnjem češnjaka, iscijedite na svaki malo limuna i poprskajte s malo maslinova ulja. Po želji malo posolite.

Papir presavinite preko filea s obje strane, a bočne strane uvinite nekoliko puta, da paketić bude dobro zatvoren. Položite tako pripremljenu ribu na lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu.

Pecite oko 15 minuta tj. do onda kada meso ribe možete lako razdvojiti vilicom.

Pečenu ribu i grašak servirajte uz, na primjer, kuhanu rižu.
Ribu možete servirajti i zajedno s papirom u kojem se pekla tako da zarežete papire s gornje strane uzduž i poprijeko (u obliku križa) i poslužite toplo.


20121108

Pasta Girasole

Je li ovo najjednostavniji i najbrži recept ili što?


Sastojci:

250 g tjestenine
200 g milerama
1,5 do 2 žlice očišćenih sjemenki suncokreta
sol, voda


Priprema:

U lonac s kipućom slanom vodom stavite kuhati tjesteninu. U međuvremenu, na suhoj tavi kratko prepržite (tostirajte) sjemenke suncokreta, tako da lagano porumene.

Kada je tjestenina kuhana, procijedite je te vratite u lonac u kojem ste je kuhali. Dodajte joj mileram i dobro promiješajte. Ako je potrebno, a ovisno o ukusu, malo dosolite.

Tako pripremljenu tjesteninu na tanjuru posipajte tostiranim sjemenkama suncokreta i servirajte toplo.


Ideja:
Za nešto bogatiju verziju ovog jela možete na tavi kratko popržiti tanke kriške pancete te je, kada postane  fino rumena i hrskava, razmrvite u gotovu tjesteninu, zajedno s mileramom. U tom slučaju sol ne trebate uopće dodavati.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...