20121103

Butternut kocke

Sastojci:

2 šalice šećera
3 šalice naribane muškatne tikve ("butternut")
2 šalice mljevenih oraha
1 šalica sjeckanih oraha
3 žlice škrobnog brašna
1 šalica suncokretovog ulja
1 g cimeta
1 g praška za pecivo
maslac za podmazivanje kalupa za pečenje
šećer u prahu za posipanje


Priprema:

U veću posudu stavite sve navedene namirnice, osim maslaca, te ih dobro izmiješajte.
Kalup za pečenje podmažite maslacem te u njega istresite umiješanu smjesu.

U prethodno zagrijanoj pećnici pecite kolač na 180°C dok se ne zarumeni. Je li kolač pečen znati ćete ako zabodena čačkalica iz kolača izađe posve čista.

Prije serviranja kolač narežite na kocke te ga posipajte šećerom u prahu.

Muškatna tikva (Wikimedia Commons)

Riža u balsamico umaku

Sastojci:

1 veći file pilećih ili purećih prsa, izrezanih na trakice
1 veća ili 2 manje kolerabe, izrezane na prutiće
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2-3 mrkve, izrezane na kockice
2 žlice aceta balsamica
1 žlica brašna
voda
1-2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana (protisnuta)
suhi bosiljak
sol, papar, vegeta
slatka mljevena paprika
200 g riže

Priprema:

U tavi na zagrijanom ulju i laganoj vatri propržite luk tako da se zastakli.

Dodajte kolerabu i kratko je pržite dok se djelomično ne zarumeni. Potom dodajte trakice pilećih prsa. Posolite, dodajte malo vegete i slatke mljevene paprike. Protresite tavu.

Dodajte kockice mrkve i podlijte s oko 4 dl vode. Pustite da zakuha.

U međuvremenu, u posebnom loncu stavite kuhati rižu.

U manjoj zdjelici umutite brašno, aceto balsamico, malo bosiljka,  malo soli i češnjak. Umutite metlicom da nema grudica. Tako pripremljenu smjesu ulijte u tavu s povrćem te na laganoj vatri ukuhajte umak do željene gustoće.

Na kraju povrće po ukusu začinite s malo papra te po potrebi s još kojim od gore navedenih začina.

Ovako pripremljeno povrće u umaku servirajte s toplom rižom.

Savjeti:Umjesto kolerabe može se dodati i krumpir, izrezan na kockice.

Pripazite s količinom aceta balsamica, da vam umak ne bi ispao prekiseo.

Ako rižu kuhate u slanoj vodi, neka vam umak bude blaže začinjen. I obratno.


Keks bomba

Sastojci:

1,5 l mlijeka
100 g tamne čokolade
4 vrećice praška za puding od čokolade
10 žlica šećera
2 vrećice vanilin šećera
300 g čajnog keksa

Priprema:

U veću posudu ulijte 1,2 l mlijeka, dodajte mu šećer i vanilin šećer te kuhajte do vrenja, pazeći da ne iskipi.

U manjoj zdjelici promiješajte ostatak mlijeka s praškom za puding tako da nema grudica pa smjesu dodajte zakuhanom mlijeku. Miješajući kuhajte na umjerenoj vatri sve dok se puding ne zgusne.

Gotov puding uklonite s vatre te u njega umiješajte kockice tamne čokolade. Kekse izlomite na manje komade te i njih dodajte u skuhani puding. Sve dobro promiješajte.

Limeni kalup za rolate (ili za biskupski kruh) obložite prozirnom plastičnom folijom, u njega izlijte pripremljenu smjesu. te ostavite da se ohladi pa još dodatno rashladite u hladnjaku.

Rashlađeni kolač izvadite iz kalupa i narežite na tanke šnite.





Kivi-banana smoothie

Sastojci:

1 banana
3 kivija
2 dl hladnog mlijeka
5 - 6 kockica leda


Priprema:

Ogulite bananu i kivi te zajedno sa svim ostalim sastojcima ubacite u blender i smiksajte. 

Prelijte u visoke čaše te ukrasi po želji.


Savjet:

Ako vam je kivi prekiseo, u smjesu dodajte i žličicu smeđeg šećera. 
Također, smoothie će biti još bolji ako prethodno oguljeno voće prije miksanja stavite u zamrzivač na 2 sata.






Pizza s kuhanom šunkom i tikvicama

Ovo je moja omiljena pizza. :)

Sastojci:

Za tijesto:
40 dag brašna 
1 vrećica suhog kvasca ili pola (20 g) svježeg kvasca1 žličica soli 2 žlice maslinovog ulja 2 dl mlake vode


Za nadjev:
nekoliko tankih kriški kvalitetnije kuhane prešane šunke
1 manja tikvica
5-6 srednje velikih šampinjona
malo kukuruza šećerca
tvrdi sir (tilzit, podravec, gouda ili neki drugi)
200 ml pasirane rajčice
origano
češnjak u prahu
malo mješavine začina (Vegeta)
sol, papar

Priprema: 

Tijesto za pizzu izradite prema osnovnom receptu.

Tikvicu i šampinjone narežite na tanke ploške, a sir naribajte na ribežu. U manju zdjelicu ulijte pasiranu rajčicu, dodajte joj origano, češnjak u prahu, malo vegete, sol i papar te dobro promiješajte. Tako dobivenim umakom premažite pizzu. Pazite da ga ne stavite previše jer bi pizza na kraju mogla ispasti gnjecava!

Na premazano tijesto poslažite kriške kuhane šunke, potom ravnomjerno rasporedite tikvice i šampinjone, posipajte s kukuruzom i na kraju s naribanim sirom.

Pećnicu zagrijte na što više možete - moja  može do 275°C.  U vruću pećnicu stavite peći pizzu te pecite dok tijesto ne porumeni, oko 5 do 8 minuta - ovisno o temperaturi pećnice i o debljini tijesta.

Poslužite toplo.


Tijesto za pizzu (osnovni recept)

Ovo je recept za tijesto koje mi doslovno svaki put uspije. Svojedobno sam ga objavila i na coolinarici, a komentari su također bili vrlo pozitivni. Vrijeme je da ga upišem i ovdje.

Sastojci:

40 dag brašna
1 vrećica suhog kvasca ili pola (20 g) svježeg kvasca
1 žličica soli
2 žlice maslinovog ulja
2 dl mlake vode

Priprema:

Sve sastojke u većoj posudi dobro izradite mikserom (koristite mješalice za dizana tijesta).
Potom nauljite ruke i tijesto te ga tanko razvucite preko lima za pečenje. Toplo preporučujem da na lim prije tijesta stavite papir za pečenje.

Tako razvučeno tijesto premažite i posipajte željenim dodacima te ga u prethodno vrlo zagrijanoj pećnici (250 - 275°C) pecite oko 5 do 8 minuta, odnosno dok ne porumeni.

20121102

Tortilje s junetinom i grahom

Sastojci:

230 g ocijeđenog kuhanog graha*
50 g zrna kukuruza šećerca
200 g mljevene junetine
3 srednje velike mrkve
1 srednje veliki luk
1 češanj češnjaka
1 žlica koncentrata od rajčice
manja vezica peršinovog lista
1/2 žličice čilija (za ljuću verziju dodajte malo više)
malo ulja
2 žlice aceta balsamica
sol, papar
timijan
malo vode
10 gotovih ili domaćih tortilja (kliknite za recept)


Priprema:

Na tavi zagrijte ulje te na njemu kratko propržite sitno nasjeckani luk. Dodajte mljeveno meso te dinstajte dok ne porumeni.

Za to vrijeme ogulite mrkvu te ju u multipraktiku nasjeckajte na sitne komadiće (ili je naribajte na ribežu). Tako pripremljenu mrkvu dodajte mesu u tavu, zajedno sa sitno kosanim (ili protisnutim) češnjakom te još kratko prodinstajte. Podlijte s malo vode, tek toliko da se ne sastojci ne isuše i da ne počnu zagarati.

Dodajte grah i kukuruz šećerac te po potrebi dolijte još malo vode. Posolite, popaprite i dodajte čili i timijan (sve po ukusu) te žlicu koncentrata od rajčice. Promiješajte i dinstajte na laganoj vatri dok se svi sastojci dobro ne prožmu. Na kraju dodajte sitno sjeckani list peršina i 2 žlice aceta balsamica (koji će ublažiti slatkoću koju je smjesi dala mrkva) te još jednom dobro promiješajte.

Tako dobiveni nadjev rasporedite na vruće tortilje, po želji uz dodatak na rezance narezanih listova zelene salate ili svježe paprike te servirajte toplo.

* 230 g ocijeđenog graha odgovara jednoj konzervi graha od 400 g; grah može biti kombinacija smeđeg, bijelog, crnog...




Krem juha od graha

Sastojci:

1/2 kg ocijeđenog kuhanog graha
3 srednje velika krumpira
1 srednje veliki luk
2 češnja češnjaka
malo suhe pancete
200 ml pasirane rajčice
1/2 žličice mljevene čili papričice
3 žlice maslinovog ulja
1 povrtna kocka za juhu
1 žličica vegete
sol, papar
kim
timijan
voda


Priprema:

Skuhani grah (ili grah iz konzerve) ocijedite. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Pancetu (slaninu) također narežite na manje kockice, a luk sitno nasjeckajte.

U većem loncu zagrijte ulje te na njemu najprije kratko propržite kockice pancete. Dodajte luk i prodinstajte dok se ne zastakli. Potom u lonac protisnite češčnjak (ili ga sitno nasjeckajte) te još kratko prodinstajte.

U lonac ubacite grah i kockice krumpira te podlijte oko 1 dl vode. Pustite da zakuha. Ulijte pasiranu rajčicu, dodajte mljeveni čili, vegetu, sol i timijan po ukusu. Zrna kima zdrobite u mužaru te dodajte u lonac oko 1/4 žličice. Kada smjesa ponovno zakuna, podlijte s još vode, tako da prelije sav sadržaj  i bude još oko 2-3 cm iznad povrća. Kuhajte na laganoj vatri sve dok se krumpir ne skuha.

Kada je krumpir gotov, uklonite lonac s vatre te štapnim mikserom izradite povrće tako da dobijete gustu krem juhu. Potom u juhu dodajte malo papra, još kratko prokuhajte. Eventualno dodajte još soli ili koji od gore navedenih začina, ako je potrebno.

Uklonite s vatre, ostavite da odstoji oko desetak minuta da se svi sastojci dobro prožmu te poslužite toplo uz  krutone (tostirane kockice kruha).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...