20120204

Muffini s jabukom, bananom i čokoladom (ABC muffins)


Sastojci:
(za oko 12 muffina)

2 jabuke, oguljene i nasjeckane na manje kockice
2 manje banane, zgnječene u pire
200 g čokoladnih kapljica ili nasjeckane čokolade
250 g brašna
1 prašak za pecivo
1 jaje, lagano istučeno
125 ml mlijeka
80  g smeđeg šećera
60 ml suncokretovog ulja
sol

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalupe za muffine namastite.

U većoj posudi pomiješajte jaja, mlijeko, banane, ulje, sol i šećer. Dodajte brašno koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo te miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Umiješajte čokoladu i jabuke.

Raspodijelite smjesu u kalupe za muffine i pecite oko pola sata, odnosno dok se kolačići ne podignu, a površina ne postane rumena. 

20120202

Tjestenina s ricottom i špinatom


Sastojci:

450 g sira ricotta
300 g tjestenine (npr. rotini)
250 g zamrznutog špinata
2 češnja češnjaka, sitno naribana
100 g svježe naribanog parmezana
1 šalica krušnih mrvica
200 ml vrhnja za kuhanje
150 g dimljene šunke, nasjeckane na manje komadiće
2 žlice ulja
500 ml vode
1 ½ žličica mješavine mediteranskih začina (bosiljak, origano, ružmarin, mažuran, timijan)
1 žličica dijon senfa

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C.

Na ulju kratko popržite šunku narezanu na sitne kockice.

U zdjeli umiješajte ricotta sir, vrhnje za kuhanje, vodu, mediteranske začine i senf. Dodajte otopljeni i procijeđeni špinat, češnjak, nekuhanu tjesteninu i proprženu šunku te dobro promiješajte. Smjesu istresite u vatrostalnu posudu te pecite oko 30 minuta, s tim da tjesteninu jednom promiješajte na pola pečenja, to jest oko petnaeste minute.

U zdjelici pomiješajte krušne mrvice s parmezanom.

Nakon pola sata pečenja, izvadite tjesteninu, posipajte je krušnim mrvicama i parmezanom te vratite u pećnicu da se peče još oko 5 do 7 minuta ili dok površina ne porumeni.

Poslužite toplo.

20120201

Ricotta topli sendviči



Sastojci:

100 g ricotta sira
malo tvrdog sira (npr. podravec ili gouda), narezan na manje kockice
sol, papar
1 manja svježa paprika, narezana na sitne kockice
malo pancete (slanine), narezane na sitne kockice ili uske trakice
češnjak (ribani ili u prahu)
3 žlice vrhnja za kuhanje
1 žlica kiselog vrhnja
malo svježeg peršinovog lista, sitno sjeckanog
kruh


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C.

Pancetu kratko popržite na tavi da porumeni i postane hruskava.

Ricottu istresite u posudu za miješanje, dodajte vrhnje za kuhanje, tvrdi sir, kiselo vrhnje, sol i češnjak te dobro umiješajte. Dodajte pancetu, papriku i svježi peršin. Popaprite te dosolite po potrebi (pazite da ne bude preslano jer i panceta sadrži sol). Promiješajte.

Na šnite kruha rasporedite u debljem sloju pripremljeni nadjev. Posipajte s malo tostiranih sjemenki suncokreta.

Sendviče pecite u pećnici dok se tvrdi sir ne rastopi, a površina sendviča ne poprimi lagano rumenu boju.

Ideja:
Nakon što na kruh rasporedite nadjev, možete ga dodatno posipati i s malo tostiranih sjemenki suncokreta.

20120130

Lazanje


Sastojci:

1 crveni luk
2 češnja češnjaka
750 g mljevene govedine (ili miješano meso – govedina + svinjetina)
100 ml crvenog vina
2 konzerve rajčice
2 žlice koncentrata od rajčice
začini: mažuran, origano, timijan (majčina dušica)
sol, papar


1 litra mlijeka
1 luk
2 lovorova lista
peršin
crni papar u zrnu
60 g maslaca
50 g brašna
po želji: 100 g parmezana
sol, papar, muškatni oraščić

tvrdi sir za posipanje

Priprema:

U dubljoj tavi zagrijte ulje te na njemu popržite luk i naribani češnjak. Kada se luk zastakli, dodajte mljeveno meso te dinstajte miješajući drvenom kuhačom dok meso ne promijeni boju. Potom ulijte crveno vino i kuhajte dok se tekućina ne reducira do pola. Pri ovoj temperaturi sav alkohol iz vina će ishlapiti, a u mesu će ostati punoća okusa.

Dodajte konzerviranu i koncentriranu rajčicu te začine – origano, mažuran i timijan te kuhajte dok se umak ne ugusti. Dodajte soli i papra po ukusu.

Za pripremu bešamela potrebno je u litru mlijeka dodati jedan luk, izrezan na veće komade, potom lovorov list, peršinov list (može i samo stapke od lista) te papar u zrnu. Mlijeko prokuhajte te ga potom procijedite i ostavite da se hladi.

U dubokoj posudi na vatri otopite maslac te mu dodajte brašno te ga propržite oko 2 minute miješajući. Uklonite s vatre te mu dodajte prethodno prokuhano te ohlađeno mlijeko, neprestano miješajući pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice. Vratite lonac na vatru te kuhajte dok se umak ne zgusne (konzistencija umaka trebala bi biti kao ona kod smjese za palačinke). Ovdje možete u bešamel dodati i ribani parmezan, iako može i bez njega.
Posolite, popaprite i dodajte malo ribanog muškatnog oraščića.

U vatrostalnu posudu u kojoj namjeravate peći lazanje, na dno rasporedite malo smjese s mesom. Prekrijte ga slojem svježe ili suhe (kupovne) tjestenine za lazanje. Zalijte dijelom bešamel umaka. Nastavite slagati slojeve mesa, tjestenine i bešamela, dok ne potrošite sastojke. Završni sloj bi trebao biti bešamel. Po površini tako složenih lazanja naribajte parmezan ili neki drugi tvrdi sir.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C dok lazanje ne poprime zlatnosmeđu boju, a tjestenina ne bude skuhana.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...