Blagdanski buncek

Sastojci:

1,5 kg svinjskog bunceka (svinjske koljenice)
4 češnja češnjaka
2 glavice luka
2 dl bijelog vina
2 dl mesnog temeljca
2 žlice senfa
3 žlice ulja
sol, papar
1 žličica mješavine začina

Priprema:
Luk sitno nasjeckajte pa ga rasporedite na dno nauljenog lima (ili duboke zemljane posude) s poklopcem. Češnjak očistite te ga nožem samo malo zdrobite pa ga tako u komadima posložite po dnu posude.

Oprano meso posolite, popaprite te ga premažite senfom u koji ste umiješali žlicu ulja te sve dobro utrljajte.

Meso položite na luk te ga podlijte vinom. Poklopite posudu (ako nemate poklopac, možete koristiti aluminijsku foliju) i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C oko pola sata.

Nakon pola sata izvadite posudu iz pećnice pa meso posipajte mješavinom začina i podlijte s malo juhe pa vratite u pećnicu. Pecite narednih sat vremena (ili više, ako je meso teže), ali često meso zalijevajte juhom, a zatim i vlastitim sokom koje je meso ispustilo tijekom pečenja. Polijevanje je važno kako se meso ne bi isušilo tj. kako bi ostalo sočno iznutra.

Meso je gotovo kad unutrašnjost više nije krvava, a površina je postala lijepo rumena i hrskava. Sok i masnoće koje je meso ispustilo tijekom pečenja na kraju možete protisnuti kroz cjedilo te njime preliti kuhani ili pečeni krumpir koji možete servirati kao prilog.

Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.