20111119

Primorske punjene rajčice

Sastojci (za 4 osobe):

4 velike rajčice

15 dkg kuhane tunjevine (može i iz konzerve - tuna u vlastitom soku)
1 glavica luka
2 kisela krastavca
4 zelene masline
1 žličica gorušice
1 limun
1 dl ulja
peršin, vlasac, sol i papar


Priprema:

Rajčice operite te im potom odrežite vrh i izdubite sredinu, pazeći da se ne ošteti vanjska kožica. Okrenite ih tako da se ocijedi voda.

Luk, kisele krastavce i masline narežite na sitne kockice. Tunjevinu zgnječite vilicom. Meso rajčica odvojite od sjemena i narežite na kockice. Rajčicu, tunjevinu i ostale namirnice dobro izmiješajte, dodajte sjeckani peršin i vlasac, posolite i popaprite. Posebno izmiješate ulje, gorušicu i limunov sok te ih dodajte nadjevu.

Dobivenom smjesom punite rajčice, posipajte ih sjeckanim peršinom, ohladite u hladnjaku i poslužite kao hladno predjelo.

Jegulja na dalmatinski



Sastojci (za 4 osobe):


1 kg jegulja
peršin
4 režnja češnjaka
lovorov list
ulje
limun


Priprema:


Jegulju očistite i narežite na komade. Posložite u lim za pečenje, posolite i popaprite te posipajte sjeckanim češnjakom i peršinom. Prelijte uljem i limunovim sokom. Dodajte lovorov list.
Ovako pripremljenu jegulju možete peći u pećnici ili na žaru. 

Dubrovačka maneštra

Sastojci (za 4 osobe):

30 dkg suhog svinjskog mesa

40 dkg prokulica
10 dkg pancete
15 dkg suhog ovčjeg mesa
1 par suhih svinjskih kobasica
20 dkg krumpira
10 dkg tikvica
10 dkg mahuna
5 režnjeva češnjaka
1 vezica peršina
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar


Priprema:

Povrće operite i očistite, krumpir i tikvice ogulite i narežite na kockice. Suhu ovčetinu i svinjetinu skuhajte u vodi. Kad je meso gotovo, izvadite ga i u istoj vodi skuhajte tikvice, prokulice, krumpir i mahune.

U međuvremenu sitno isjeckajte pancetu, češnjak i peršin. Tu smjesu u posebnoj posudi dobro izmiješajte s maslinovim uljem.

Kad je povrće gotovo kuhano, dodajte smjesu s pancetom, zajedno s kobasicom narezanom na kolutiće. Sve zajedno kuhajte narednih desetak minuta, dodajte kuhano suho meso narezano na komadiće te uklonite s vatre.

Dubrovačka maneštra ne bi trebala biti pregusta.

Brodet sa začinskim travama


Sastojci:


1 kg ribe za brodet (škarpina, ugor, kirnja, tabinja, kovač)
1 manji jastog
2 veće glavice luka
3-4 režnja češnjaka
3 veće zrele rajčice (može i pelat)
1-2 žlice vinskog octa, maslinovo ulje
3 dl bijelog vina
voda
začini: sol, papar, peršin, metvica, timijan, kadulja, origano, estragon


Priprema:

Očišćenu i opranu riba lagano ispržite na ulju u loncu u kojem ćete pripremati brodet.
Ribu se izvadite, a na istom ulju ispržite grubo narezani luk do staklaste zlatnožute boje, potom dodajte češnjak i peršin te još kratko dinstajte.

Potom dodajte oguljene rajčice, kojima ste odstranili kožu i sjemenke te kratko pirjajte.  U pirjane rajčice dodajte vino te sve zajedno kuhajte oko 15 do 20 minuta. Dodajte ribu pa sve prelijte vodom. Potrebno toliko vode da prekrije tj. potopi ribu. Posolite i dodajte vinski ocat.

Kuhajte još oko 10 do 15 minuta, ovisno o veličini komada ribe. Pred kraj dodajte začinske trave prema, količina prema ukusu. Na kraju dodajte svježe mljeveni crni papar.

Brodet servirajte topao, uz kuhanu palentu, kao glavno jelo.

20111114

Palačinke s povrćem

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja
1 crveni luk, srednje veličine, sitno nasjeckan
2 mrkve, oguljene i narezane na manje kockice
1 režanj češnjaka, nasjeckan
450 g smrznutog špinata
2 rajčice, odstranjene kožice i sjemenki, nasjeckane
1 žličica soli
1/4 žličice svježe mljevenog papra
pola šake listova svježeg bosiljka
1/2 šalice ribanog parmezana
250 g mascarpone sira
250 g mozzarella sira, u komadićima
150 ml mlijeka

12 nešto debljih, slanih palačinki

Priprema:

Prije pripreme nadjeva, ispecite 12 nešto debljih, velikih palačinki. Odložite ih na toplo mjesto.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk, mrkvu i češnjak te dinstajte dok povrće malo ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte špinat, rajčicu, sol i papar. Promiješajte. Premjestite povrće u veći lonac. Dodajte bosiljak, 1/4 šalice parmezana i mascarpone sir. Promiješajte.
Uklonite s vatre i smjesu povrća podijelite na dva dijela. Jednim dijelom ćete puniti palačinke.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Lagano maslacem premažite vatrostalnu posudu u kojoj ćete peći palačinke.

Polovicu svake palačinke prekrijte s 2 žlice smjese od povrća, a po povrću rasporedite dio pripremljene mozarelle. Zamotajte palačinke te ih slažite u vatrostalnu posudu.

Drugu, neiskorištenu polovicu povrća stavite u blender te ga izmiksajte s 1 dl mlijeka.  Dodajte još do pola decilitra mlijeka, ako je potrebno, kako biste dobili fin umak. Umakom po sredini prelijte palačinke. Posipajte s ostatkom parmezana i pecite dok se sir ne otopi, a povrće potpuno ne zagrije, oko 25 minuta.

Servirajte vruće.

Hortobágy palačinke (mađarske palačinke s teletinom)

Ovakav način pripreme palačinki nosi ime po regiji Hortobágy u Mađarskoj i danas je čest na menijima njihovih restorana i hotela, iako se zapravo radi o marketinškom triku. Ovaj recept prvi put je predstavljen 1958. godine na briselskom svjetskom sajmu, a Mađari su ga pametno iskoristili u promotivne svrhe te je danas ono i jedno od njihovih prepoznatljivih nacionalnih jela.


Sastojci:

12 slanih palačinki
400 g teletine, oprane i narezane na sitne kockice
2 žlice masti
1 crveni luk, srednje veličine
sitno sjeckani peršinov list za posipanje
300 ml kiselog vrhnja
sol
svježe mljeveni crni papar
mljevena slatka crvena paprika
1 žličica brašna

Priprema:

Meso operite i narežite na kockice.
Na tavi zagrijte masnoću te na njoj popržite luk tako da postane staklast, dodajte meso i pržite oko dvije do tri munute na jakoj vatri, stalno miješajući. Uklonite tavu s vatre, meso posipajte crvenom paprikom, dodajte sol i papar, poklopite tavu i dinstajte na laganoj vatri dok meso ne postane meko.
Kad omekša, uklonite meso iz tave, a sokove i masnoću u kojoj se peklo ostavite za kasnije. Mekano meso dodatno zdrobite vilicom.

U zdjelici pomiješajte žličicu brašna s dvije žlice kiselog vrhnja, dobro umiješajte da nema grudica te izlijte vrhnje u tavu s masnoćom u kojoj se pekla teletina. Zakuhajte umak te mu dodajte ostatak vrhnja. Dobro promiješajte. Dvije žlice dobivenog umaka umiješajte u teletinu te dobro promiješajte.

Tako dobivenom mesnom smjesom punite palačinke, zamotajte ih tako da dobijete "široke torbice" na način da ih zatvorite sa strane, da punjenje ne može ispadati. Posložite tako punjenje palačinke u vatrostalnu posudu, prelijte ih preostalim umakom od vrhnja te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C, dok ne porumene.

Prije serviranja, ukrasite ih sitno sjeckanim peršinovim listom.

20111113

Palačinke bolognese

Sastojci:

10 velikih palačinki
500 g mljevene govedine
1 crveni luk, sitno nasjeckan
400 ml pasirane rajčice
sol, papar, vegeta
mljevena chili paprika
3 žlice suncokretovog ulja
maslac
100 g mozzarella sira
1 jaje
180 ml kiselog vrhnja

Priprema:

Ispecite palačinke i ostavite ih na toplom.
Zagrijte pećnicu na 200°C.

U većoj tavi zagrijte ulje te na njemu  popržite luk do staklaste, zlatnožute boje. Potom dodajte mljeveno meso i još kratko popržite. Meso začinite solju, svježe mljevenim crnim paprom te s malo vegete. Potom dodajte i 1/4 žličice mljevenog chilija. Promiješajte pa zalijte pasiranom  rajčicom. Dinstajte oko 15-ak minuta, na laganoj vatri, dok se ne ugusti.

Palačinke punite mesom te ih zamotajte na način da ih potpuno zatvorite, kao jastučiće. Smjesa ne smije nigdje curiti. Poslažite palačinke jednu do druge u maslacem podmazanu vatrostalnu posudu.

U zdjelici umutite jaje te mu dodajte kiselo vrhnje. Promiješajte pjenjačom. Vrhnjem zalijte palačinke. Mozzarellu nakidajte na manje komade te ih rasporedite po palačinkama. Stavite palačinke u pećnicu i pecite dok im površina ne porumeni.

Servirajte toplo.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...