20111112

Palačinke s kestenom i narančom

Sastojci:

4 velike palačinke
4 žličice kesten pirea
4 žličice čvrsto tučenog slatkog vrhnja
1 žličica ruma
2 naranče
malo šećera
malo marmelade ili džema od naranče

Priprema:

U zdjeli pomiješajte tučeno slatko vrhnje i kesten pire te dodajte rum. Ogulite naranče te ih narežite na četvrtine. Sa svake četvrtine odstranite žilice iz sredine te bijelu ovojnicu od kore.
Na svaku palačinku stavite po 1/4 smjese kesten pirea i ravnomjerno razmažite. Na sredinu složite po dvije četvrtine naranče i presavijte palačinke po pola. Zatim ih još jednom presavijte po pola kako bi formirale oblik trokuta.

Palačinke složite na zagrijani pladanj za serviranje. Ukrasite zagrijanom marmeladom od naranče, šećerom i tankom ploškom naranče.


Palačinke od bjelanjaka sa šumskim voćem

Sastojci (za 2 osobe):


60 g brašna
2 bjelanjka
sol
120 ml obranog mlijeka
15 ml suncokretovog ulja
70 g zamrznutog šumskog voća
7 g šećera u prahu
po želji, sladoled od vanilije


Priprema:

U većoj zdjeli glatko umiješajte pjenjačom brašno, mlijeko, sol i ulje. Bjelanjke istucite u snijeg i lagano dodajte u zdjelu s brašnom i mlijekom.

Uljem premažite tavu za pečenje palačinki i dobro je zagrijte. Ulijte smjesu za jednu palačinku u tavu i pecite oko 2 minute. Okrenite palačinku, a na sredinu rasporedite 2 žlice prethodno odmrznutog i ocijeđenog šumskog voća. Pecite palačinku s voćem još oko 2 minute. Presavinite palačinu po pola te je prebacite u tanjur za serviranje. Posipajte šećerom u prahu i servirajte toplo.
Po želji, možete uz palačinku servirati i kuglicu sladoleda od vanilije.

Palačinke s piletinom i šparogama

Sastojci:

palačinke

120 ml guste pileće juhe (pileći temeljac ugustite s brašnom)
1 žličica umaka Worcestershire
malo mljevenog muškatnog oraščića
140 g kuhane piletine (bijelo meso), narezane na manje komadiće
140 g svježih ili odmrznutih šparoga
50 g kuhane šunke, narezane na kockice
40 g parmezana
120 ml vrhnja za kuhanje
80 ml majoneze

Priprema:

Prema osnovnom receptu ispecite palačinke i ostavite ih na toplom.

Zagrijte pećnicu na 200°C.

U manjoj zdjeli pomiješajte pileću juhu, umak Worcestershire i muškatni oraščić. Od dobivene smjese odvojite oko 50 ml i ostavite sa strane. U zdjelu dodajte piletinu, šparoge i šunku.
Smjesom punite palačinke, tako da na svaku stavite dvije pune žlice smjese. Palačinke čvrsto umotajte te ih slažite u namašćeni lim za pečenje ili u četverokutnu vatrostalnu posudu dimenzija oko 25 x 25 cm.

Smjesom umaka koju ste na početku odvojili sada prelijte palačinke. Posipajte s pola količine pripremljenog parmezana (20 g).

Aluminijskom folijom prekrijte palačinke i pecite ih u pećnici oko 20 - 25 minuta. Pomiješajte vrhnje za kuhanje s majonezom te umak prelijte preko palačinki. Posipajte s ostatkom parmezana. Vratite u pećnicu ovaj put bez aluminijske folije i još kratko pecite, dok se preljev na palačinkama ne zarumeni.

Servirajte toplo.


Palačinke sa špinatom, slaninom i gljivama

Sastojci:

6 tankih kriški slanine
15 g maslaca
225 g svježih šampinjona

45 g maslaca
30 g brašna
250 ml mlijeka
280 g prethodno odmrznutog usitnjenog špinata
1 žličica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
10 g ribanog parmezana
sol, papar

160 ml pilećeg temeljca
2 jaja
120 ml limunovog soka
sol, papar

prethodno ispečene palačinke


Priprema:


Prema osnovnom receptu pripremite i ispecite palačinke. Ostavite ih na toplom.

U većoj i dubljoj tavi popržite slaninu. Izvadite je na papirnati ubrus da se prosuši pa je zatim izmrvite i ostavite sa strane. U tavu u kojoj ste popržili slaninu dodajte i žlicu malsaca te na njemu popržite gljive.

U drugoj posudi otopite 3 žlice masalca (45 g), dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete glatku gustu smjesu. Potom umiješajte mlijeko i ukuhavajte dok ne dobijete gusti umak. Dodajte usitnjenu slaninu, gljive, odmrznuti špinat i peršin, parmezan, sol i papar. Kuhajte još oko desetak minuta, dok se sve još malo ne ugusti.

U loncu zakuhajte pileći temeljac. U manjoj zdjelici umiješajte jaja i limunov sok. Jaja dodajte u temeljac neprestano miješajući pjenjačom kako biste dobili jednoličnu smjesu, a ne temeljac komadićima jaja. Posolite i popaprite po ukusu.

Svaku palačinku napunite špinatom i slaninom, umotajte te prelijte umakom od jaja.

Palačinke (osnovni recept)

Sastojci:

125 g brašna
2 jaja
120 ml mlijeka
120 ml mineralne (gazirane) vode
1/4 žličice soli
30 g maslaca, otopljenog

Priprema:

U velikoj zdjeli zamiješajte brašno i jaja. Polagano dodavajte mlijeko pa mineralnu vodu, miješajući pjenjačom kako bi dobili glatku smjesu, bez grudica. Potom dodajte maslac i još jednom dobro zamiješajte.

Ostavite smjesu da odstoji oko 20 minuta u hladnjaku.

Dobro zagrijte tavu za palačinke. Grabilicom za juhu lijevajte palačinke u tavu, tako da jedna mjerica bude za jednu palačinku. Držite tavu pod nagibom i zakrećite je tako da smjesa jednolično prekrije dno čitave tave.

Pecite palačinke oko 2 minute, dok donja strana blago ne porumeni i dok se ne odlijepi od podloge. Potom palačinku okrenite i još kratko popecite s druge strane.

Palačinke servirajte vruće.

Vanilijine palačinke (osnovni recept)


Sastojci:

350 ml mlijeka
3 žumanjka
2 žlice ekstrakta vanilije
300 g brašna
1/2 žličice soli
5 žlice otopljenog maslaca

Priprema:

U velikoj zdjeli umutite mlijeko, žumanjke i vaniliju. Umiješajte brašno, šećer, sol i topljeni maslac te dobro izmiješajte pjenjačom kako ne bi bilo grudica.

Dobro zagrijte tavu za palačinke. Premažite je uljem te pecite tanke palačinke s jedne te s druge strane, dok lagano ne porumene.

Pečene palačinke po želji napunite vama omiljenim voćem (npr. borovnice, jagode, maline, ribizl...), čokoladnim namazom, karamelom, sladoledom ili slatkim sirom.

Čoko-banana palačinke

Sastojci:

4 pečene palačinke
4 banane, narezane na ploške
Nutella

po želji:
komadići prženih lješnjaka ili badema - za posip
tučeno slatko vrhnje - za ukras

Priprema:

Palačinke premažite s dvije žlice Nutelle. Preko premaza na jednu polovicu svake palačinke poslažite kriške banane. Presavijte palačinke na četvrtine.
Dobro zagrijte tavu te na njoj svaku palačinku dobro zagrijte (oko dvije minute).

Servirajte tople.
Palačinkama kao dodatak možete poslužiti svježe tučeno slatko vrhnje i posip od komadića preprženih lješnjaka.

Zapečene palačinke sa sirom


Sastojci:

za palačinke:
20 žlica glatkog pšeničnog brašna
3 jaja
1/2 litre mlijeka
1 žličica ribane korice limuna
1 mala žličica soli


za nadjev:
1 kg svježeg kravljeg sira
3 jaja
250 g šećera
1 žličica ribane korice limuna


ostalo:
1 dl slatkog vrhnja
ulje za prženje

Priprema:


Izmiksajte jaja i lagano im dodavajte brašno, mlijeko, ribanu koricu limuna te malo soli. Smjesa mora biti tekuća. Od pripremljene smjese ispečemo palačinke.

Izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte svježi sir, vanilin šećer i ribanu koricu limuna. Svaku palačinku premažite nadjevom pa zarolajte.

Slatko vrhnje pomiješajte s ostatcima nadjeva od sira.

Dno lima za pečenje premažite s malo nadjeva, poslažite palačinke jednu do druge pa prelijte ostatkom premaza. Pecite 30 minuta na 180° C.

Palačinke s gljivama

Sastojci:


250 g brašna
malo soli
2 šalice tople vode
2 žlice maslinovog ulja
800 ml povrtnog temeljca
100 ml vode
15 g suhih vrganja
150 ml crvenog vina
2 žlice meda
2 žlice maslinovog ulja
2 luka, sitno nasjeckana
250 g šampinjona, narezanih na ploške
200 g shiitake gljiva, narezanih na manje komadiće
papar
muškatni oraščić
sol
4 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 žlice vode
2 žličice škroba
sitno nasjeckani peršin

Priprema:


U posudi pomiješajte brašno, sol, vodu i 2 žlice ulja dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da odstoji 20 minuta.

Malo namastite tavu i ispecite palačinke sa pripremljenom smjesom.

U zdjelici za umak zavrijte temeljac i 100 ml vode. Maknite sa vatre te umočite vrganje. Ostavite da odstoje 30 minuta. Ocijedite vrganje, a temeljcu dodajte vino i med.

U tavi zagrijte malo ulja i pržite luk 3 minute. Dodajte vrganje, šampinjone i shiitake te pržite 4-5 minuta. Dodajte papar, muškatni oraščić, sol i češnjak. Držite na vatri 1-2 minute uz miješanje. Dodajte 150 ml temeljca i pirjajte na laganoj vatri 10-12 minuta uz povremeno miješanje.

Preostali temeljac zavrijte i držite na vatri 10 minuta. Pomiješajte vodu i škrob te dodajte temeljcu. Držite na vatri 2-3 minute dok se umak ne zgusne.

Smjesu sa gljivama ravnomjerno rasporedite u palačinke te ih preklopite. Kod posluživanja prelijte umakom i posipajte sa peršinom.

Kajgana s tikvicama

Sastojci:

4 jaja
2 žlice ribanog parmezana
2 žlice maslinovog ulja
1 tikvica, narezana na tanke kriške
češnjak u prahu
sol, svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Lagano istucite jaja te im dodajte parmezan i dobro zamiješajte.

Na tavi zagrijte ulje te na njemu popržite tikvice, dok ne omekšaju i lagano ne porumene. Posipajte češnjakom u prahu, solju i paprom. Smanjite vatru te u tavu izlijte tučena jaja.
Lagano miješajte oko 2-3 minute. Uklonite tavu s vatre i poklopite je. Ostavite tako poklopljeno još oko 2 minute.
Servirajte toplo.

Kokos keksići

Sastojci:

60 ml kozjeg mlijeka
180 ml narančinog soka, svježe iscijeđenog
2 šalice kokosovog brašna
7 žličica šećera
280 g brašna (2 šalice)
60 g maslaca

Priprema:

Sve navedene sastojke, osim mlijeka dobro umiješajte. Potom pomalo dodavajte mlijeko i miješajte kako bi dobili srednje meko, kompaktno tijesto.

Tijesto razvaljajte na debljinu od oko pola centimetra te ga režite kalupom za kekse.
Poslažite kekse na podmazani lim za pečenje (ili na masni papir) te ih pecite na 200°C dok ne porumene.

Napomena:
Ovo je osnovni recept za kokos keksiće.
U smjesu za tijesto također možete dodati npr. sitne komadiće čokolade te je tako zamijesiti i ispeći.
Drugi način je da pečene kekse umočite do pola u čokoladnu ili šećernu glazuru.
U smjesu također, umjesto čokolade, možete dodati ukuhanu sitno nasjeckanu koru naranče.
Kao ukras, prije pečenja na svaki keks možete utisnuti jedan badem ili kandiranu višnju, itd.
Svoje ideje slobodno priložite u komentarima. :)

20111111

Pire od cvjetače

Sastojci:

1 veća cvjetača, narezana na manje komade
4 režnja češnjaka
80 ml mlijeka
4 žličice maslinovog ulja
20 g maslaca
pola žličice svježe mljevenog bijelog papra
pola žličice sitno nasjeckanog vlasca
sol

Priprema:

Cvjetaču kuhajte na pari dok ne postane potpuno meka, oko 10 do 15 minuta. Na tavi zagrijte žlicu maslinova ulja te na njemu popržite režnjeve češnjaka dok blago ne porumene.

Štapnim mikserom izmiksajte cvjetaču i poprženi češnjak, dodajte mlijeko, 2 žličice maslinova ulje, sol i papar. Miksajte dok smjesa ne postane kremasta.

Pretresite pire od cvjetače u zdjelice za serviranje. Poškropite s malo maslinova ulja i posipajte vlascem po želji.

Servirajte vruće.

20111106

Njemački kolač od šljiva

Sastojci:


200 g šljiva, očišćenih od koštica i narezanih na manje komade
1 žličica limunovog soka
100 g šećera
50 g maslaca
1 jaje
150 g brašna

Gornja kora:
55 g smeđeg šećera
50 g bijelog šećera
85 g brašna
60 g maslaca, ohlađenog i narezanom na manje komadiće

Priprema:


Zagrijte pećnicu na 180°C. Dno i stranice lima za pečenje (20 x 20  cm) namažite maslacem. 


U manjem lončiću pomiješajte šljive i limunov sok te smjesu kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta ili dok šljive ne omekšaju. Dodajte i 50 g šećera te kuhajte dok se  šećer ne otopi, a smjesa ne zgusne, oko 3-4 minute. 


Izmiksajte maslac sa 50 g šaćera dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte jaje i brašno da dobijete meko tijesto. Istresite tijesto u lim za pečenje te ga prstima utisnite da prekrije dno lima. Pecite oko 15 minuta. Izvadite iz pećnice te potom kuhane šljive rasporedite po površini pečene kore.



U međuvremenu pripremite tijesto za gornju koru. Izmiksajte šećer i brašno, dodajte komadiće maslaca te  miksajte dok ne dobijete grubu, razmrvljenu, a jednoličnu smjesu.  Posipajte šljive razmrvljenom smjesom za gornju koru.
Vratite kolač u pećnicu i pecite još oko 30 minuta ili dok se gornja kora lagano ne zarumeni. Ohladite kolač i poslužite.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...