20111104

Kesten pire

Sastojci:


1 kg kestena
230 g šećera u prahu
1/2 mahune vanilije, uzduž prepolovljene / ili 1-2 žličice vanilijinog ekstrakta
malo mlijeka
malo ruma

Priprema:


Nožem zarežite križić na svaki kesten. zarezano kestenje stavite u veliku posudu te ga potopite u vodi. Poklopite lonac i zakuhajte vodu na jakoj vatri, a pozom vatru smanjite i kuhajte kestenje oko 20 minuta.
Uklonite s vatre i pustite da se ohladi. Očistite kestenje od ljuske.

U loncu pomiješajte očišćeni kesten s malo mlijeka. Ostružite sjemenke vanilije te ih umiješajte u kesten. Također, ubacite i mahunu od vanilije. Zakuhajte kesten i mlijeko i kuhajte djelomično poklopljeno dok kesten u potpunosti ne omekša (još oko 20 minuta).

Iz smjese odstranite mahunu vanilije te procijedite kesten. Tekućinu u kojoj se smjesa kuhala nastavite ukuhavati.
Kroz drobilicu za krumpir protisnite procijeđeni kesten  kako bi dobili pire. U multipraktik procesoru izradite pire kako bi postao potpuno kremast i bez grudica te mu dodajte ukuhanu tekućinu u kojoj se prethodno kuhao s vanilijom. Po potrebi dodajte još malo mlijeka, ako je pire presuh.

Za aromu po želji dodajte šećer u prahu i malo ruma te još jednom dobro umiješajte smjesu.

Prekrijte prozirnom folijom te do serviranja čuvajte u hladnjaku.

Rolada od kestena

Sastojci:

Za tamnu smjesu:
500 g kesten pirea
150 g šećera u prahu
2 žlice ruma

Za svijetlu smjestu:
5 dl slatkog vrhnja (30% m.m.)

Za čokoladnu glazuru:
150 g čokolade za kuhanje
75 g maslaca

Priprema:

Tamna smjesa:
Kesten pire stavite u posudu. Dodajte mu šećer u prahu i rum. Mutite dok ne dobijete pjenastu, gustu smjesu. Razvaljajte je na debljinu oko 5 mm.

Svijetla smjesa:
Slatko vrhnje mutite dok ne dobijete čvrst snijeg.

Čokoladna glazura:
Čokoladu za kuhanje iskomadajte na manje dijelove te je stavite u posudu na laganu vatru. Miješajte dok se maslac ne rastopi i ne sjedini s čokoladom.

Po tamnoj smjesti ravnomjerno rasporedite tučeno vrhnje i sve skupa savijte u roladu. Potom je omotajte aluminijskom folijom te ostavite u hladnjaku da se stisne. Kada izvadite roladu iz hladnjaka, uklonite foliju te roladu prelijte pripremljenom toplom čokoladnom glazurom.

Kada se glazura ohladi i stisne, razrežite roladu na ploške.

Makrobiotička juha od bundeve

Sastojci:


2 šalice bundeve narezane na kocke
5 šalica vode
1/4 čajne žličice soli



Priprema:


Bundeva se stavi kuhati sa jednom šalicom vode. Kad zakuha posoli se, smanji se vatra i kuha se poklopljeno oko 10 minuta na laganoj vatri. Ispasira se, vrati u posudu i doda preostala voda. Kad zakuha, isključiti. Ukrasiti listićima peršina.
S obzirom da bundeva juhi daje dosta slatkast okus, u juhu možete dodati malo limunovog soka ili umeboshi octa. Također, možete dodati i malo kiselog vrhnja.

Kuhani štrukli

Sastojci:

300 g brašna
sol
mlaka voda

Nadjev:
30 g maslaca
2 žumanjka
250 g sira
1 kiselo vrhnje
2 bjelanjka

Preljev:
1 žlica ulja
40 g krušnih mrvica
1/2 kiselog vrhnja


Priprema:

Od brašna, soli i vode umijesite glatko tijesto. Razvucite ga tanko preko stola, na platnenoj podlozi (velikom stolnjaku, npr.) i četkicom ga premažite s malo otopljenog maslaca.

Nadjev pripremite tako da u otopljeni maslac dodate dobro izmiješane žumanjke te potom sir i vrhnje. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg te ga polagano umiješajte u smjesu sa sirom. 

Nadjev rasporedite na jednu polovicu razvučenog tijesta za štrukle. Tijesto potom uz pomoć stolnjaka na kojem ste ga razvukli uvijte u dugačku savijaču. 
Savijaču potom režite na manje jastučiće tj. štrukle.

U loncu zakuhajte vodu i posolite je. Kuhajte u njoj štrukle oko 15 minuta.

U međuvremenu na tavi zagrijte malo ulja i na njemu popržite krušne mrvice. Kuhane štrukle procijedite, poslažite na pladanj te prelijte prženim mrvicama. Servirajte tople uz preljev od kiselog vrhnja.

Za slatku verziju štrukle pri serviranju posipajte s malo šećera.

20111103

Pogačice s čvarcima

Sastojci:

750 g brašna
250 ml mlijeka
1 kvasac (40 g)
2 žumanjka
180 ml ulja
300 g mljevenih čvaraka
sol

Priprema:

Kvasac otopite u mlakom mlijeku i pustite da malo odreagira. Od brašna, mlijeka, kvasca, soli, ulja, jednog žumanjka i čvaraka zamijesite mekše tijesto koje se ne lijepi za ruke. Izradite ga na dasci, po potrebi pobrašnite povšinu da bi lakše mijesili.

Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 1,5 cm pa ga kalupom ili čašom režite u pogačice. Pogačice slažite na podmazani lim za pečenje (može biti i obložen masnim papirom). Svaku pogačicu nožem po površini zarežite nekoliko puta, u obliku mreže.

Razmutite preostali žumanjak te njime premažite svaku pogačicu.
Ostavite pogačice u limu da odstoje još 10-ak minuta te ih pecite u prethodno zagrijanoj pećnici, na 200°C, dok ne porumene.

20111101

Škampi s bosiljkom

Sastojci:

2,5 žlice maslinovog ulja
100 g rastopljenog maslaca
sok od 1,5 limuna
3  žlice Dijon senfa
1/2 šake svježeg lišća bosiljka
3 češnja češnjaka, nasjeckanog
sol po ukusu
bijeli papar
1,2 kg svježih škampa, očišćenih

Pribor:
ražnjići
roštilj

Priprema:

Za marinadu, u posudi pomiješajte maslinovo ulje, otopljeni maslac, limunov sok, dijon senf, bosiljak i nasjeckani češnjak te posolite i popaprite.

U marinadu dodajte škampe, dobro protresite da se svi sastojci prožmu, pokrijte posudu prozirnom folijom i  ostavite da se škampi mariniraju u hladnjaku oko jedan sat.

Dobro zagrijte roštilj.
Marinirane škampe poslažite na ražnjiće, a ostatak marinade bacite.
Rešetku roštilja lagano pomastite te poslažite ražnjiće. Pecite oko 4 minute, povremeno okrećući, sve dok meso škampa ne postane neprozirno.

Krumpirske pogačice

Sastojci:

6 srednje velikih krumpira
200 g maslaca ili margarina
1 žličica soli
1,5 dl mlijeka
1 prašak za pecivo
1 žličica šećera
1 svježi kvasac
500 g bijelog brašna

Za posipanje:
po želji: krupna sol, kim


Priprema:

Neoguljene krumpire skuhajte u slanoj vodi. Kad se skuhaju, potopite ih u hladnoj vodi da se ohlade, te ih ogulite. Propasirajte krumpir te u njega dodajte 1 žličicu soli i maslac. Dobro izmiješajte.

Mlijeko zagrijte sa šećerom, miješajte da se šećer otopi te potom pustite da se malo ohladi, dok ne postane mlako. U mlako mlijeko stavite kvasac, razmutite ga i pustite nekoliko minuta da malo odreagira. Mlijeko s kvascem dodajte u krumpir te polako zamiješajte.

Prosijte brašno, pomiješajte ga s praškom za pecivo te ga polako dodavajte krumpiru, konstantno miješajući dok ne dobijete srednje tvrdo tijesto. Ako je potrebno više brašna, dodajte. Moguće je i da ne potrošite svo brašno do trenutka kad tijesto postane dovoljno tvrdo. Zbog toga je bitno da brašno dodajete malo po malo.

Dobro zamijesite smjesu te je ostavite prekrivenu krpom na toplom mjestu oko pola sata. Dizano tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu te ga razvaljajte na debljinu od oko 1,5 cm.Čašom režite pogačice i slažite u pomašćeni i pobrašnjeni lim za pečenje (ili na masni papir za pečenje).

Svaku pogačicu premažite kistom umočenim u malo vode. Posipajte pogačice s malo krupne soli ili kimom.

Pecite na 200°C dok ne porumene.

Tjestenina s bukovačama i kestenom

Sastojci:


300 g tjestenine
šalica pečenih i očišćenih kestena
50 g pršuta ili šunke, narezanog na tanke trakice
250 g bukovača
sol, bijeli papar
1 žlica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
200 ml vrhnja za kuhanje
100 g maslaca


Priprema:

Na tavi zagrijte maslac te na njega istresite bukovače koje ste narezali na veće komade. Malo propržite da bukovače porumene. Potom dodajte pršut i kesten (u komadima, ne zdrobljeni) te dobro promiješajte. Kratko pržite, povremeno tresući tavu.

U međuvremenu, u kipuću slanu vodu dodajte tjesteninu te je skuhajte prema receptu na pakiranju.

Smjesu s bukovačama posolite i malo popapritet te dodajte svježi peršin. Dobro protresite. Procijeđenu tjesteninu dodajte bukovačama. Dobro promiješajte.

Tjesteninu zalijte vrhnjem za kuhanje i promiješajte. Pustite da se vrhnje ukuha te servirajte toplo.

Tjesteninu možete ukrasiti tako da je posipate s još malo svježeg peršina te na kraju još malo popaprite svježe mljevenim paprom.


Ovaj recept objavljen je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska!", 01. studenog 2011. godine.

20111031

Ideje za ukusnu Noć vještica

Iako u Hrvatskoj nije tradicija slaviti Noć vještica na način kako se to radi u Sjedinjenim Američkim Državama, možda ste se ipak odlučili organizirati party za ekipu. Evo, stoga, nekoliko ideja za vašu zabavu! 


Ideja #1: Koščate grickalice
Kao grickalice za vašu zabavu prigodom Noći vještica od smjese za Dabo Kolo možete napraviti jezivo simpatične malene koščice poput ovih:



Ideja #2: Pizza mumije
Od sredine šnita kruha za tost napravite krugove i istostirajte ih. Premažite ih gustim sokom od rajčice u koji ste dodali malo začina (sol, papar, origano). Papriku izrežite na malene kockice i posipajte je po svakom tostu. Crne masline narežite na tanke ploškice tako da dobijete kolutiće s rupom u sredini. Po dva kolutića stavite na svaki tost, umjesto očiju mumije. Za zjenice iskoristite malo mladog luka ili vlasca. Tvrdi sir narežite na prutiće. poslažite prutiće po cijelom tostu, osim po "očima". Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite  ove mini pizze oko desetak minuta tj. dok se sir ne rastopi. Rezultat bi trebao neodoljivo podsjećati na mumije:


Ideja #3: Jestive očne jabučice
Za ovo vam je potrebno nekoliko mrkvi, crnih maslina i kremasti sir. Mrkve narežite na manje komade (oko 1 cm dužine), na svaku utisnite malo kremastog sira te u sir ugurajte po jednu crnu maslinu bez koštice.



Ideja #4: Čudovišni prsti
Prste napravite od nekog tvrdog sira, a nokte od komadića zelene paprike.





20111030

Odrezak u umaku od gljiva i vrhnja

Sastojci:

200 g odreska
100 g šampinjona
malo brašna
vrhnje za kuhanje
senf
malo Vegete
sol
peršin
goveđi temeljac
sir trapist

Priprema:

Odrezak ispecite na ulju i kada je napola gotov stavite ga u drugu tavu, nenauljenu, da se nastavi peći. U tavu s uljem u kojem se pržio odrezak stavite nasjeckane šampinjone i malo brašna te pirjajte. Potom dodajte vrhnje za kuhanje, malo senfa, sol, Vegetu, sitno sjeckani peršin te zalijte goveđim temeljcem.

Kada se umak ukuha, prelijte ga preko odreska, još malo pustite da se prokrčka i na kraju dodajte naribani trapist.

Kao prilog možete poslužiti grašak, mrkvu, krumpir ili rižu.

Sogan dolma

Sastojci (za 4 osobe):


600 g crvenog luka
slatka crvena mljevena paprika
malo octa
kiselo vrhnje

Za nadjev: 

100 g crvenog luka
400 g mljevenog junećeg mesa
80 g riže
1 jaje
2-3 žlice ulja (ili rastopljene masnoće)
sol, papar
pire od rajčice

Priprema:

Podrežite vrhove na glavicama luka. Stavite glavice luka da se skuhaju u vodi, ali pazite da se ne prekuhaju. U vodu možete dodati malo octa.
Kuhane glavice luka uklonite s vatre, ocjedite vruću i ulijte hladnu vodu da se glavice ohlade.

Pritiskanjem prstima istisnite "košuljice", odnosno prstenove luka ("dolme"). 

Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi. Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom. Veće dolme punite prstima, a manje čačkalicom ili desertnim nožićem.

Nadjev:
Za nadjev sitno isjeckajte crveni luk i izmješajte ga s mljevenim mesom. Dodajte papar, rižu, malo pirea od rajčice, jaje, sol i ulje. Sve dobro izmješajte.

Punjene dolme luka se slažu u lonac, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene, doda se malo octa (ako se glavice nisu kuhale sa octom), pritisnu tanjurom ili drugim poklopcem (užim od lonca) te stave kuhati. 

U kuhanu dolmu se doda malo slatke crvene mljevene paprike.

Keskul (turski puding od badema)

Sastojci:

2 žlice škrobnog brašna
pola čaše mljevenih badema
1 čaša šećera
4 čaše mlijeka
4 žumanjka
3 žlice vruće vode
šaka grublje sjeckanih badema

Priprema:

U 3 žlice ključale vode dobro umutite škrobno brašno.

Žumanjke dobro umutite sa šećerom, dodajte smjesu škrobnog brašna te mljevene bademe i zalijte s četiri šalice mlijeka.
Zagrijte veći lonac te u njega ulijte pripremljenu smjesu. Uz stalno miješanje pričekajte da smjesa zakuha. Potom dodajte krupnije sjeckane bademe i sve dobro zamiješajte.

Tako dobiveni puding izlijte u male zdjelice za serviranje te pustite da se hlade oko jedan sat na sobnoj temperaturi te ih onda prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak.

Prije posluživanja puding ukrasite mljevenim bademima.

Kiflice s marmeladom

Sastojci:

1 kg brašna
90 ml ulja (= 3 šalice za espresso)
1/2 litre mlijeka
2 jaja
malo soli
1 žlica šećera + malo šećera za kvasac
1 kvasac
šećer u prahu
2 vrećice vanilin šećera
ribana korica jednog limuna
marmelada od marelice
margarin

Priprema:

U mlako mlijeko stavite jednu žličicu brašna, malo šećera i kvasac te pustite da kvasac odreagira.

U posudu za zamjes tijesta razbijte jaja, dodajte malo soli i žlicu šećera. Dodajte i koricu limuna te jedan vanilin šećer. Potom u tu posudu usipajte mlijeko s kvascem te brašno. Zamijesite tijesto koje ne treba biti pretvrdo, ali se ne treba ni lijepiti za ruke. Podijelite ga na više manjih loptica (preporučujemo osam). Svaku lopticu razvaljajte u krug te rasijecite na osam trokuta. Na svaki trokut stavite malo marmelade te uvijte kiflice.
Kiflice poslažite na podmazani lim za pečenje (može i na masni papir za pečenje), tako da između svake ostavite razmak oko 1,5 cm. Pokrijte kiflice krpom te ostavite na toplom da narastu.

Otopite margarin (ili maslac). Svaku kiflicu četkicom dobro premažite margarinom te ih stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C dok ne porumene.

Pečene kiflice posipajte šećerom u prahu u koji ste dodali malo vanilin šećera.

Mantije (mesne rolice)

Sastojci:

Tijesto za koru:
1 kg brašna
1/2 litre mlake vode
1 žličica soli

Punjenje:
1 kg mljevenog telećeg mesa
4 glavice sitno nasjeckanog ljubičastog luka
sol, papar
180 g čvrstog jogurta
250 g maslaca

Priprema: 

Tijesto:
Brašno, mlaku vodu i sol zamjesite u glatko tijesto, u obliku lopte, i pustiti da odstoji pola sata. Tijesto potom premjesite još jednom i pustite da odstoji još sat vremena kako bi se podiglo.

U međuvremenu, napravite smjesu za punjenje: na maslacu popržite sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte mu mljeveno meso, sol i papar te ostavite dinstati dok voda koju će meso isputiti ne ispari. Tako pripremljenu smjesu ostavite sa strane da se ohladi.

Kada je tijesto naraslo, podjelite ga na tri dijela u obliku lopte. Svaku loptu razvucite u veliku tanku koru i dobro premažite rastopljenim maslacem.  Premazane kore stavite jednu na drugu te ih potom narežite na kvadrate veličine 8 x 8 cm.

Punjenje:
Sredinu svakog kvadrata puniti mesnom smjesom. Potom kvadrate presavijte tako da spojite dijagonalne rubove, dva po dva pa potom spojenu stranu okrenete prema dolje. Tako dobivene "jastučiće" poredajte u podmazani lim za pečenje.

Mantije potom premažite maslacem i pecite u jako zagrijanoj pećnici, na temperaturi od oko 250°C, dok ne porumene. Kad porumene, smanjite temperaturu na 180°C te  dalje pecite dok mantije ne postanu hrskave.

Gotove mantije prelijte jogurtom pa ih vratite u pećnicu na još 10-ak minuta.

Kiflice s lješnjacima i Nutellom

Sastojci:

Tijesto:250 g brašna
5 g suhog kvasca (1 vrećica)
60 g šećera
60 ml ulja
1 mala žličica soli
1 vrećica vanilin šećera
150 ml mlijeka

Nadjev:
150 g mljevenih lješnjaka (mogu biti i sitno sjeckani)
100 g Nutelle

Premaz:
1 jaje


Priprema:

Tijesto:
Kvasac razmutite u malo toplog mlijeka u koje ste prethodno dodali žličicu šećera. U brašno dodajte sol, vanilin šećer i ulje pa zatim odreagirani kvasac. Tijesto dobro izradite mikserom i ostavite da se digne.

Kada tijesto udvostruči volumen istresite ga na radnu površinu i razvucite u obliku kruga koje potom trebate isjeći na 8 jednakih dijelova. Na svaki trokutić stavite po malo Nutelle i malo lješnjaka te potom urolajte u obliku kiflice.
Lim za pečenje podmažite margarinom i pobrašnite (ili na dno lima stavite masni papir za pečenje). Poslažite  na njega kifle te ih tako ostavite oko 15 minuta da se još malo dignu.

Premažite kiflice jajetom i pecite na 180° oko 20 minuta.

Kiflice sa orasima

Sastojci (za 8 osoba):

Tijesto:1 žumanjak
1 cijelo jaje
200 g maslaca
2 dl mlijeka
1 kvasac
8 žlica šećera
1 žličica soli
500 g brašna

Punjenje: 100 g proprženih mljevenih oraha
100 g šećera
2 bjelanjka

Priprema:

Za tijesto je potrebno potopiti kvasac u malo toplog mlijeka da izreagira, a u međuvremenu zamiješajte smjesu u koju ste dodali maslac, jaja, šećer, sol, mlijeko, koru jednog limuna i na kraju brašno.

Dodajte potom i kvasac te zamiješano tijesto odmah podijelite na osam jednakih dijelova - loptica, te ga ostavite da odstoje jedan sat i podignu se.

Svaku lopticu podijelite u novih osam dijelova, razvaljajte, punite orasima te umotajte u kiflicu.
Lim za pečenje podmažite s malo masnoće te napravite razmak između kiflica oko dva centimetra.

Ostavite tako posložene kiflice da odstoje još oko pola sata te ih potom stavite peći na 200°C, oko 10 do 15 minuta.
 
Kada su kiflice pečene, posipajte ih šećerom u prahu u koji ste prije toga umiješali malo vanilin šećera.

Kroketi od krumpira


Sastojci (za 4 osobe):

2 jušne žlice brašna
1 žličica soli
1/4 žličice praška za pecivo
1/4 žličice zdrobljenog crnog papra
6 srednje velikih krumpira
1 jaje
1 mljeveni režanj češnjaka
1 jušna žlica sitno nasjeckanog luka
50 g maslaca
350 g kiselog vrhnja 

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i papar. Ogulite i naribajte krumpir pa ga pustite da se u potpunosti osuši. Umijesite ga u suhu smjesu pa dodajte jaja, češnjak i luk.

Od tijesta oblikujte krokete kao male valjke.

U tavi ugrijte maslac i spržite male krokete tako da su s obje strane zlatnosmeđi.

Poslužiti sa vrhnjem.

Indijska juha od bundeve

Sastojci:

1,5 kg bundeve
2 crvena luka, srednje veličine
2 žlice maslinovog ulja ili ghee-ja (indijski pročišćeni maslac)
1 češanj češnjaka
1 žličica soli
bijeli papar
1 žličica curry-ja
1 žličica garam masale (indijski začin)
5 dl voda
180 ml čvrstog jogurta (može i kiselo vrhnje)

Priprema:

Bundevu raspolovite i odstranite sjemenke i koru. Luk i češnjak nasjeckajte te lagano prepržite na ulju, na to dodajte ostale sastojke (osim vode i jogurta) te kratko vrijeme lagano dinstajte. Dodajte vodu i kuhajte oko pola sata do 40 minuta tj. dok bundeva ne omekša.
Na kraju sve lagano izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom, dodajte jogurt (vrhnje) i poslužite toplo.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...