20110930

Hrskavi i začinjeni pečeni krumpiri iz pećnice

Sastojci:
6 krumpira srednje veličine
2-3 češnja češnjaka, narezana na tanke kriške
2 žlice maslinovog ulja
30 g maslaca, narezanog na ploškice ili male kockice
krupna morska sol
svježe mljeveni crni papar


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C.

Krumpir narežite na tanke ploške na način da ploške zarežete skoro do kraja, ali ne i da se odvoje od ostatka krumpira. Na taj način dobiti ćete "pregrade od krumpira" u koje potom stavljate ploškice češnjaka. Krumpire potom poslažte u lim za pečenje.
Narezanim ploškicama maslaca također ispunite pregrade. Krumpire začinite solju i paprom. Pošpricajte krumpire i s malo maslinovog ulja.
Pecite u pećnici dok krumpir ne poprimi zlatnožutu boju.

Napomena:
Ovo je osnovni recept ta ovako pripremane krumpire.
Krumpiru možete dodati pesto ili komadiće slanine i šunke ili ih aromatizirati nekim začinskim biljem, kao što je ružmarin. Ako imate još koju ideju, slobodno mi javite. :)

Također, ovako možete pripremiti i ciklu, ne samo krumpir.

Zapečena cvjetača


Sastojci:


1  cvjetača srednje veličine
1 jaje
1 šalica brašna (180 g)
malo mlijeka
1 kiselo vrhnje (ili 1/2 čašice vrhnja + 1 mliječni namaz (ABC, Dukatela...)
1 žlica mljevenih sjemenki lana
malo kima
sitno sjeckani peršin
češnjak (u granulama ili sitno nasjeckan)
1/2 vrećice praška za pecivo (ili malo sode bikarbone)
začini: sol, papar, vegeta


Priprema:


Cvjetaču stavite u kipuću slanu vodu i kuhajte dok ne bude poluskuhana (polutvrda).

U međuvremenu umutite sve preostale sastojke, osim parmezana, u jednoličnu smjesu koja treba biti malo gušća od one za palačinke.

Nauljite posudu za pečenje u pećnici. Polukuhanu cvjetaču razrežite na manje cvjetove te poslažite po tepsiji. Prelijte zamućenom smjesom te posipajte parmezanom (po želji).

Pecite na 180°C dok se ne zarumeni.


Savijača od jabuka u umaku od vanilije


Sastojci:

Za tijesto:

750 g namjenskog brašna za tanka tijesta
1 žličica soli
1 žličica octa
1 jaje
450 ml vode
ulje za premazivanje

Za nadjev:

50 g grožđica
1 žlica ruma
1 kg kiselkastih jabuka
2-3 žlice limunova soka
80 g šećera
1 vanilin šećer
2 žličice mljevenog cimeta
50 g maslaca
100 ml vode

Za umak od vanilije:

900 ml mlijeka
1 mahuna vanilije
60 g šećera
1 puding od vanilije
1 žličica naribane limunove korice



Priprema:


U dublju posudu stavite brašno, dodajte jaje i sol. Mijesite (rukom ili električnom miješalicom) dodavajući mlaku zakiseljenu vodu sve dok ne dobijete sasvim glatko tijesto.

Stolnjak pospite brašnom, tijesto stavite u sredinu i razdijelite ga na tri kruščića. Kruščiće stavite na pobrašnjenu kuhinjsku krpu tako da između kruščića napravite nabor od krpe, da se prilikom stajanja ne bi slijepili. Pokrijte ih drugom kuhinjskom krpom i plastičnom vrećicom (kako se tijesto ne bi isušilo) te ga ostavite neka stoji na toplom mjestu 25 minuta.

U međuvremenu pripremite nadjev. Jabuke ogulite, narežite na tanke ploške, pa nakapajte limunovim sokom.

Smjesu stavite na zagrijani maslac, dodajte šećer, vanilin šećer, cimet, grožđice i vodu. Jabuke pirjajte polupokrivene 15-ak minuta, a pred kraj umiješajte rum i ohladite.

Na pobrašnjeni stolnjak stavite kruščić, premažite ga uljem te ga valjkom malo razvaljajte, a zatim ga lagano prstima izvlačite od sredine prema kraju dok ne dobijete gotovo prozirno tijesto. Nožem, koji ste uronili u brašno, odrežite zadebljale rubove tijesta, a ostatak razvučenog tijesta ostavite da se malo posuši.

Nadjevom premažite trećinu tijesta, a ostatak pažljivo premažite uljem i uz pomoć stolnjaka zarolajte. Isti postupak ponovite i s preostalim kruščićima.

Dobivene savijače stavite u namašćeni pleh (vel. 41×33 cm) i pecite u pećnici (druga rešetka odozdo) zagrijanoj na 180ºC oko 40 minuta.

Umak pripremite tako da puding pomiješate sa šećerom i s oko 100 ml hladnog mlijeka. Preostalom mlijeku dodajte mahunu vanilije i zakipite.

Mlijeko maknite s vatre, uklonite komušku te umiješajte razmućeni puding i šećer. Sve zajedno izmiješajte pjenjačom i kuhajte 1-2 minute, a zatim umiješajte naribanu limunovu koricu.

Kad se štrudla malo ohladi, narežite je i poslužite prelivenu umakom od vanilije.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...