20110903

Bloody Mary

Sastojci:
2 ml votke
2 dcl soka od rajčice
malo tabasca
malo soli


Priprema:
U visoku čašu uliti 1 likersku čašu votke, 1 vinsku čašu soka od rajčice, 1 kap tabasca i sasvim malo soli. Izmiješati i dodati 1 kocku leda, te posuti s malo mljevenog crnog papra.


20110901

Ušećerene jabuke

Sastojci:
4 jabuke, oprane
250 g smeđeg šećera
110 ml vode
1 žlica octa
25 g maslaca

- 4 drvena štapića (malo deblji štapići za ražnjiće ili štapići za jelo u kineskoj kuhinji, naoštrenog vrha)

Priprema:
Probodite svaku jabuku drvenim štapićem, odozgo kroz mjesto za peteljku.

U loncu pomiješajte smeđi šećer i vodu te stavite na vatru da se šećer otopi. Kad smjesa zakuha, dodajte ocat i maslac, promiješajte i ukuhavajte na laganoj vatri još oko 7 do 10 minuta.

Kako biste bili sigurni da je karamel gotov, u zdjelicu s malo hladne vode uspijte 1 žličicu vrelog karamela. Ako se karamel istog trena stisne, spreman je za upotrebu.

U vrući karamel ravnomjerno umočite jabuke na štapiću sa svih strana te ih položite na pladanj da se ohlade.
Kada se karamel potpuno ohladio i stvrdnuo, jabuke su spremne za posluživanje.

U karamel možete dodati i jestive boje.
Također, nakon što ih umočite u karamel, možete ih dodatno umočiti i u sjeckane lješnjake, orahe i sl.

20110828

Šopska salata

Sastojci:
200 g krastavaca
200 g rajčice
200 g zelene paprike
2 ljute papričice
2 glavice crvenog luka
200 g sira iz salamure (npr. Feta)
ocat, ulje, papar, sol

Priprema:
Povrće oprerite i ocijedite te ga nasjeckajte na kockice. Posolite i popaprite po ukusu, dodajte ulje (može i maslinovo) i ocat. Dobro izmiješajte. Na vrh stavite kockice sira. Ako je komad fete veći, možete ga i naribati.

Krem juha od krumpira sa začinskim biljem

Sastojci:
2 krumpira, oguljena i narezana na manje kocke
2 šalice vode
1 veliki luk, nasjeckan
1/4 šalice maslaca
1/4 šalice brašna
1 žličica soli
1/2 žličice timijana, sušenog i izmrvljenog
1/4 žličice ružmarina, sušenog i izmrvljenog
1/4 žličice papra
1 1/2 šalica mlijeka

Priprema:
Zakuhajte 2 šalice vode te u njoj skuhajte krumpir.
U tavi popržite luk na maslacu. Dodajte brašno, sol, začinsko bilje i začine. Polako umiješajte mlijeko. Pustite da zakuha, stalno miješajući, oko 3 minute. Dodajte kuhani krumpir te ukuhajte juhu.
Štapnim mikserom izmiksajte sadržaj dok ne dobijete krem juhu.

Servirajte toplo.

Puding od dinje s pistacijama

Sastojci (za 4 osobe):
1 dinja
2 žlice šećera
1 žlica limunovog soka
2 žlice ribane limunove korice
1 žličica jestivog škroba
500 ml suhog bijelog vina (ili soka od grožđa, za djecu)
80 g očišćenih pistacija, nesoljenih
čokolada za ukrašavanje

Priprema:
Raspolovite dinju, očistite je od koštica, ogulite i narežite na kockice. Smiksajte je u pire, zajedno sa šećerom, limunovim sokom i polovicom količine limunove korice.

Škrob umiješajte u malo vode.
U pire ulijte vino, sve zagrijte te dodajte polovicu pistacija te uz miješanje dodajte škrob. Miješajte dok se smjesta ne ugusti.

Ulijte smjesu u šalice te ostavite da se ohladi. Ukrasite preostalim pistacijama i s malo naribane limunove korice. Po vrhu naribajte malo čokolade.


Dinja u pršutu

Sastojci (za 4 osobe):
1 dinja
12 tankih ploški pršuta (ili šunke)

Priprema:
Dinju očistite od sjemenki, ogulite koru i narežite na kockice veličine jednog zalogaja.
Pršutom omotajte kockice dinje, probodite čačkalicom da se pršut ne odmota te ukrasite listićem metvice.

Umjesto čačkalice možete koristiti vlati vlasca, te dinju i pršut njima zavezati kao paketiće.

Sočne čokoladne kocke

Sastojci:
90 g čokolade s najmanje 70% kakaa
100 g margarina
125 sitnozrnatog šećera
100 g muscovado smeđeg šećera (npr. Encian, može se kupiti u gotovo svim većim marketima)
1 žličica ekstrakta vanilije
2 jaja + 1 žumanjak
3 žlice gorkog kakao praha
100 g brašna

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite četvrtasti kalup za pečenje te ga obrubite papirom za pečenje.

Izmutite jaja. Bilo bi dobro da ih prethodno malo ostavite na sobnoj temperaturi. 

U loncu zakuhajte oko pola litre vode
Čokoladu izlomite na komadiće te je stavite u zdjelu u koju ste stavili i margarin te potom zdjelu stavite iznad lonca s kipućom vodom (ali nemojte je uroniti u vodu jer bi čokolada mogla zagoriti). Kad se smjesta istopi, promiješajte pjenjačom da postane potpuno glatka i jednolična. Ostavite sa strane da se ohladi.

Sitnozrnati šećer, ekstrakt vanilije i muscovado šećer dodajte čokoladi i margarinu. Ako nemate sitnozrnati šećer, možete obični šećer procesuirati u multipraktiku oko pola minute. Dobro promiješajte. Smjesu potom postepeno dodajte u jaja. Dodajte kakao i brašno te sve dobro umiješajte.

Izlijte smjesu u kalup za pečenje. Pecite oko 30 minuta - kolač bi se trebao podići, ali bi u sredini još trebao biti mekan. To možete testirati na način da u sredinu ubodete čačkalicu. Čačkalica bi, kad je izvadite, trebala biti pomalo vlažna. Nemojte prepeći kolač, jer će kocke biti presuhe.


Gotove kocke ostavie oko 5 minuta da odstoje u kalupu prije no ih izvadte da se potpuno ohlade.
Kad budu hladne, skinite s kolača papir za pečenje te kolač razrežite na 16 jednakih kvadrata.

Kocke su najbolje nakon što odstoje jedan dan na prozirnom folijom prekrivenom pladnju.
Rok trajanja: oko 4 dana.

Brza salata od lososa

Sastojci (za 3 osobe) :
350 g lososa iz konzerve
1/2 šalice nasjeckanog luka
1/2 šalice nasjeckanog celera
1/4 šalice majoneze
3/4 žličice limunova soka
3/4 žličice kopra
3/4 žličice soli

Priprema:
U zdjeli pomiješajte procijeđeni losos, luk, celer, majonezu i limunov sok. Začinite koprom i solju po ukusu te dobro promiješajte. Poslužite na listu salate ili uz kruh popržen na maslacu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...