20110813

Bijela krema za kolače

Bijelu kremu možete koristiti u raznim kombinacijama slastica.
Sastojci:
125 g šećera
2 žlice brašna
250 ml mlijeka
125 g maslaca
vanilin šećer (može i esencija vanilije)
korica jednoga limuna

Priprema:
Umiješajte šećer i brašno u malo hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka stavite iznad srednje jake vatre i zagrijte ga do vrenja. U kipuće mlijeko ulijte mješavinu brašna i šećera, dobro miješajući pjenjačom kako bi izbjegli stvaranje grudica. Kada se smjesa ugusti, sklonite s vatre i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

U drugoj posudi pjenasto izmiksajte maslac i limunovu koricu. Dodajte vaniliju te još malo zamiješajte. Maslacu, miksajući, dodavajte žlicu po žlicu ohlađene kreme dok se sva krema jednolično ne zamiješa.


Naopaka poslastica

Sastojci:
350 ml slatkog bijelog vina
3 listića želatine
200 g svježih malina
300 ml gotove kreme (ili je napravite sami)

150 ml tučenog slatkog vrhnja
2 velike svježe breskve ili 1 iz konzerve, narezane na ploške
1 gotova kora biskvita
tučeno slatko vrhnje za posluživanje

Priprema:
U posudu ulijte 250 ml (1 šalicu) vina te ga stavite iznad vatre na oko 2 minute. Ubacite pola količine želatine u posudu s hladnom vodom na 1 minutu, kako bi omekšala, potom je ocijedite i dodajte vinu. Miješajte vino dok se želatina potpuno ne otopi.

Pripremite 4 male posudice koje ćete koristiti kao kalup za naopaku poslasticu. Na dno svake posudice ulijte malo vina sa želatinom (nemojte potrošiti svo vino, jer vam treba za još jedno zalijevanje) te ih potom stavite u hladnjak na 10 minuta da se stisne.

Izvadite posudice iz hladnjaka. Na dno svake, preko želatine, poslažite po 6 malina te zalijte s preostalim vinom. Stavite u hladnjak na pola sata da se sve stisne i poveže.

U međuvremenu, gotovu kremu zajedno s 50 ml vina usipajte u posudu i stavite iznad srednje vatre na oko 1 minutu. Omekšajte u malo hladne vode preostale listiće želatine, iscijedite, dodajte ih kremi i miješajte dok se ne otope. Pustite da se krema polako ohladi na sobnoj temperaturi.

Lagano istucite slatko vrhnje te ga umiješajte u kremu. Kremu ulijte u kalupe, ostavljajući oko 2 cm slobodnog prostora do vrha kalupa. Vratite kalupe u hladnjak na još pola sata.

Isijecite breskve na tanke kriške te ih posložite u kalupe na dobro ohlađenu kremu.

Gotovi biskvit prerežite vodoravno po pola. Iz biskvita potom izrežite krugove promjera koji odgovara promjeru vanjskog ruba kalupa. Krugove biskvita posložite u kalupe na breskve te ih četkicom poškropite preostalim vinom. Svaki kalup zatvorite prozirnom folijom te ostavite u hladnjaku još sat vremena.

Prije posluživanja, svaki kalup na nekoliko sekundi uronite u posudu s vrućom vodom (pazite da vode nije dublja od kalupa!), kako bi se poslastica lakše izvadila.
Prekrenite kalup na tanjurić za serviranje, izvadite poslasticu te je poslužite s tučenim slatkim vhrnjem.

Foto: Prue Ruscoe



Ljetni smoothie

Sastojci:
150 g ananasa (ako nemate svježi, može i iz konzerve)
1 banana
1 kiwi
2 dl jogurta s okusom vanilije
1/2 šalice kockica leda

Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Kockice leda trebaju biti potpuno smrskane.
Poslužite u čašama.




Ljetne lazanje


Foto: L. Burgess
Sastojci:
3 lista tjestenine za lazanje
1 veliki patlidžan, narezan poprijeko na tanke kriške
3 zelene tikvice, odsječenih krajeva i tanko narezane poprijeko
2 batata, oguljena, tanko narezana poprijeko
4 crvene paprike, narezane na četvrtine, odstranjenih sjemenki
200 g  ricotte (može i light)
1/2 šalice listova svježeg bosiljka
1 žlica aceta balsamica
2 žličice maslinovog ulja
1 žlica sitno sjeckanog vlasca
miješana zelena salata (mišancija), za serviranje

Priprema:
Skuhajte tjesteninu za lazanje, jednu po jednu, u velikom loncu slane kipuće vode (potrebno je oko 2 min za svaku). Ocijedite.
Na zagrijanoj grill tavi popecite 1/3 patlidžana i 1/3 tikvica, po 2 minute sa svake strane, dok ne smekšaju. Odložite na tanjur te ponovite postupak još 2 puta, s preostalim patlidžanima i tikvicama.

Skuhajte batate u velikom loncu slane vode (oko 10 minuta). Procijedite i pustite da se ohlade.


Na ponovno zagrijanu girll tavu posložite kriške paprike (vanjska strana prema dolje) i pecite oko 10 min ili dok se ne zapeče. Odložite u posudu sa strane koju potom prekrijete folijom ili poklopcem na 10 minuta (to će pomoći da lakše skinete kožu).
Ogulite paprike.

Obložite tepsiju za pečenje papirom za pečenje. Položite jedan list tjestenine za lazanje i posipajte ga ricottom. Poslažite 1/2 patlidžana, tikvica, paprika i krumpira. Posipajte s 1/2 količine bosiljka. Ponovite postupak nakon što ste stavili još jedan red tjestenine. Prekrijte trećim listom tjestenine.


U zdjelici pomiješajte aceto balsamico i maslinovo ulje.


Razrežite lazanje na 4 jednaka dijela te ih rasporedite na tanjure. Prelijte s mješavinom octa i ulja te posipajte vlascem.

Uz ljetne lazanje servirajte listove miješane salate.




20110812

Sezamove kuglice s marelicama i mueslijem

Sastojci:
140 g (3/4 šalice) sušenih marelica
125 ml (1/2 šalice) hladne vode 
1/2 žličice mljevenog cimeta 
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/4 žličice mljevenog kardamona 
30 g sezamovih sjemenki
215 g (2 šalice) prirodnog mueslija

Priprema:
U lončić usipajte vodu, dodajte marelice, cimet, muškatni oraščić i kardamon te pustite da zavri na srednje jakoj vatri.
Smanjite jačinu vatre, poklopite i pustite da se kuha oko 12 minuta (tj. dok marelice ne omekšaju), povremeno miješajući. Otklopite i pustite 20-ak minuta da se ohladi.


U međuvremenu, sezamove sjemenke tostirajte na tavi oko 2-3 min, na srednje jakoj vatri. Ostavite sa strane.

Ubacite muesli u sjeckalicu za hranu te sjeckajte dok ne postane fino usitnjeno. Dodajte mješavinu s marelicama te nastavite miksati dok se ne stvori smjesa slična tijestu (možete dodati malo vode, ako je potrebno). Pretresite smjesu u posudu te dodatno rukama zamijesite da se dobije što jednoličnija smjesa.

Rukama oblikujte kuglice. Za jednu kuglicu potrebne su 2 žličice smjese.

Uvaljajte kuglice u sezamove sjemenke.

Smjesa je dostatna za oko 25 kuglica.



Čokoladna torta bez brašna

Sastojci:
125 g  nasjeckanih badema
125 g maslaca, u komadićima

2 žlice skuhane jake crne kave
200 g kvalitetne tamne čokolade, u komadićima
1/3 šalice kakaa (gorkog)
3/4 šalice mljevenog šećera (nešto krupniji no šećer u prahu, možete ga napraviti u mlincu za kavu)
5 jaja, podijeljenih na bjelanjke i žumanjke
kakao i šlag za serviranje

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Namastite dno i stranice tepsije za torte duboke oko 6 cm, s promjerom baze od 23 cm.
Na tavi popecite bademe oko 5 do 10 min ili dok ne postanu blijedozlatne boje. Pustite da se ohlade, a pootm ih u sjeckalici nasjeckajte (ne presitno).

U posudi koja može ići u mikrovalnu pećnicu zamiješajte kavu, maslac i čokoladu te je stavite u mikrovalnu pećnicu na srednju jačinu (70%) na oko 2 do 3 minute, tako da svake minute sadržaj promiješate dok ne postane gladak. Dodajte kakao i miješajte dok smjesa ne postane jednolična. Usipajte 1/2 šalice šećera, žumanjke i  bademe. Promiješajte.


Električnim mikserom istucije bjelanjke u čvrsti snijeg. Dodajte polako preostalu 1/4 šalicu šećera, žlicu po žlicu, konstantno miksajući. Snijeg usipajte u čokoladnu smjesu i promiješajte, a potom izlijte u tepsiju za pečenje. Pecite oko 40 do 45 minuta (možete i čačkalicom provjeriti je li biskvit pečen).

Izvadite kolač iz pećnice i potpuno ga ohladite. Popustite stranicu tepsije za tortu i oslobodite kolač te ga premjestite na pladanj. Posipajte kakaom i servirajte uz šlag.

Napomena:
Ako ste osjetljivi na gluten, preporučuje se korištenje čokolade Lindt sa 75% kakaa.

Savjet:
U dobro zatvorenoj posudi kolač ima rok trajanja 4 dana.



Vegetarijanska pizza s mozzarellom, paprikom i tikvicama


Sastojci (za 6 porcija):
1 paket gotovog svježeg tijesta za pizzu
1 žličica maslinovog ulja
1 mali smeđi luk, sitno nasjeckan
1 češanj češnjaka, zdrobljen
1 mala tikvica, grubo naribana
200 g pelata iz konzerve
1 žlica svježeg, nakidanog bosiljka
1/2 srednje velike crvene paprike, izrezane na tanke prutiće ili kolutiće
150 g mozzarelle, nakidane na komadiće ili narezane na ploške

Priprema:
Razvucite tijesto za pizzu i položite ga na nauljenu tepsiju ili na papir za pečenje. Zagrijte pećnicu na 240°C (ili 220°C uz ventilator).

U tavi zagrijte ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk, češnjak i tikvice. Pržite oko 5 min, miješajući, sve dok luk ne omekša. Dodajte pelate rajčice te pustite da zakuha.

Smanjite jačinu vatre te još pirjajte povrće oko 5 minuta ili dok umak ne postane gušći. Dodajte bosiljak i promiješajte.

Pelate prelijte preko tijesta za pizzu. Posipajte pizzu paprikom i mozarellom te pecite oko 15 do 20 minuta ili dok se sir ne istopi, a baza ne postane hrskava. Servirajte toplo.

Krema za kremšnite


Sastojci:
• 8 jaja
• 15 dag šećera
• 10 dag šećera
• 20 dag gustina
• 7,5 dl vode
• 7,5 dl mlijeka

Priprema:
Žumanjke izmješajte sa 15 dag šećera, dodajte gustin i skuhajte u smjesi mlijeka i vode. Kuhajte da se zgusne.
U kuhano dodajte čvrsti snijeg od bjelanjaka i 10 dag šećera.





Lisnati paketići sa šljivama (Weight Watchers recept)

Sastojci: 
6 srednje velikih plavih šljiva
1/2 žličice mljevenog cimeta
1 šalica šećera u prahu
9 listova tijesta za savijače
4 žlice maslaca


Priprema:
Prepolovite šljive, izvadite koštice te svaku polovicu dodatno prepolovite na četvrtine. Šljivama dodajte cimet i šećer (ako su šljive dovoljno slatke, smanjite količinu šećera), dobro protresite te ostavite nekoliko minuta da se sastojci prožmu.

Potom šljive istresite u tavu te ih stavite na vatru. Kad smjesa provrije, smanjite jačinu vatre i lagano pirjajte šljive dok smjesa ne postane gušća (oko 20 min), povremeno miješajući. Kad se zgusne, uklonite s vatre i pustite da se ohladi.

Zagrijte pećnicu na 180°C. 
Rastopljenim maslacem lagano premažite tepsiju za muffine (za 12 muffina).

Listove za savijaču stavite jedan na drugi. Prerežite ih na 4 jednaka četverokuta.
Po tri četverokuta koristite za svaki paketić.

Paketiće pravite tako da uzmete jedan četverokut lisnatog tijesta te ga s jedne strane premažete maslacem te ga prekrijete drugim četverokutom, ali malo zarotiranim. Drugi četverokut premažite maslacem. Treći četverokut također zarotirajte na način da mu se vrhovi ne poklapaju s ostala dva četverokuta te ga položite na njih. Premažite maslacem.

Ovakvu "zvijezdu" od lisnatog tijesta položite u udubljenje za muffine, tako da vrhovi slobodno padaju preko ruba. Napunite lisnato tijesto sa šljivama i s malo umaka koji su pustile u tavu. Vrhove paketića pritisnite međusobno kako bi labavo zatvorili paketić.

Ponovite postupak s ostalih 11 paketića.

Pecite u pećnici oko 25 do 35 minuta, sve dok tijesto ne porumeni.

Poslužite toplo.

Savjet:
Kako ne biste poderali paketić pri vađenju iz tepsije, koristite žlicu.

Ovaj recept odgovara pravilima Weight Watchers dijete, a nosi ukupno 4 boda po paketiću.

Smoothie od kupina i bresaka (Weight Watchers recept)

Sastojci: 
3/4 šalice kockica leda
2 breskve srednje veličine, oguljene i narezane na kriške
1/4 šalice kupina
1/2 šalice bezmasnog ili light mlijeka


Priprema:
U blenderu (mikseru) miksajte sve sastojke, sve dok se led potpuno ne zdrobi.
Ovaj recept je dostatan za jedan smoothie.


Savjet:
Breskve možete oguliti guljačem za krumpir ili ih možete uroniti u kipuću vodu na oko 1 minutu te potom lako nožem odstraniti kožicu.

Ovaj recept odgovara receptima koje odobrava dijeta Weight Watchers, a nosi ukupno 3 boda.

Američke palačinke

Sastojci:
140 g brašna
250 ml mlijeka
1 jaje
2 žlice šećera
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
3 žlice rastopljenog maslaca
1 vanilin šećer


Priprema:
Izmiješati sve suhe sastojke te postupno u njih dodati jaja, mlijeko te na kraju rastopljen i još topao maslac.

Sve dobro izmiksati da se dobije jednolična i glatka smjesa.

Tavu u kojoj ćete ih peći nije potrebno uljiti, ali bi bilo najbolje da koristite tavu od teflona.

Smjesu (količina po želji, ovisno kolike palačinke želite) sipati na sredinu tavice i peći na laganoj vatri.

Kad se pojave mjehurići, palačinku okrenuti i kratko ispeći i na drugoj strani dok ne porumeni.


Savjet:
Palačinke su odlične sa čokoladom, marmeladom, javorovim sirupom, voćem...


Američka pita s jabukama


Sastojci:


Tijesto:
200 g oštrog brašna
100 g margarina
70 ml ledene vode
malo soli
kalup za torte (26 cm)

Fil:
1,5 - 2 kg jabuka
1/2 šalice smeđeg šećera
2 žlice brašna
1 žličica cimeta

Korica:
1 šalica smeđeg šećera
1 šalica brašna
1/2 šalice margarina

Priprema:
Tijesto se umijesi i utisne u kalup (obavezno morate utisnuti da bude tijesta i sa strane, do pola stranice) koji ste prije toga malo namazali sa margarinom. Dok gulite jabuke, neka bude u hladnjaku.

Jabuke narežemo na kocke, ne moraju biti sitne, bolje su ako su malo veće, mogu biti i ploške, samo da nisu ribane.

Pomiješamo ih sa šećerom, cimetom i brašnom (ako netko želi da fil bude rijeđa neka stavi jednu žlicu brašna).

Rasporedimo ih po tijestu. Ovdje je važno naglasiti da je za pitu najbolji kalup za torte iz tog razloga da jabuke ne bi ispale, pošto je pita dosta visoka.

 Pitu ne prekrivamo tijestom nego radimo nešto poput hrskave korice. Sastojci za koricu se umijese i poslažu u obliku trakica ili naribaju po jabukama te se sve stavi još jednom u hladnjak, na 15 minuta.

U pećnici zagrijanoj na 230°C (pećnica na struju) prvo se zapeče oko 15 minuta, a zatim se smanji na 190°C i peče se još 35-40 minuta.

Dobro je ispod staviti neki veći kalup, jer dok se peče, moguće je da iz kalupa curi sok koji jabuke puste.

Vruću pitu možete poslužiti s kuglicom sladoleda.


Pileći stroganoff

Stroganoff je rusko jelo koje se tipično pravi s goveđim mesom. U jeftinijoj verziji goveđi biftek zamijenjen je piletinom. U vegetarijanskoj verziji možete eksperimentirati s najdražim vrstama gljiva umjesto mesa. Ono što je sjajno kod ovog jela jest to da je zaista brzo gotovo!

Sastojci: 
2 žlice brašna
1 žličica mljevene ili izdrobljene svježe kadulje
1 žličica sušenog i mljevenog timijana
sol, svježe mljeveni papar 
4 otkoštena pileća zabatka, bez kože, isječena na kockice (2-3 cm)
2 žlice maslinova ulja
1 žlica maslaca
1/2 šalice isjeckanog luka
2 češnja češnjaka, zdrobljena
225 g šampinjona, nasječenih na kriške
1 žličica soli
1/2 šalice bijelog vina
1 šalica pilećeg temeljca
1/2 šalice slatkog vrhnja
1/2 šalice kiselog vrhnja
1 žlica sjeckanog vlasca za posipanje

Priprema:


U veliku zdjelu umiješajte brašno, kadulju, timijan, sol i papar. Dodajte piletinu i dobro izmiješajte.

Zagrijte veliku i duboku tavu, dodajte maslinovo ulje i potom piletinu te pržite dok lagano ne porumeni. Istresite piletinu u posebnu posudu i ostavite sa strane.

U istoj tavi otopite maslac i dodajte luk, češnjak i gljive. Dobro protresite tavu te potom posolite sadržaj sa žličicom soli kako bi gljive pustile svoju tekućinu. Dinstajte na laganoj vatri dok povrće blago ne porumeni.

Ulijte bijelo vino i pomiješajte, strugajući kuhačom sve s dna tave. Kuhajte oko 2 minute, čekajući da prokuha te da alkohol ishlapi. Dodajte piletinu te kuhajte još oko 5 minuta, a potom ulijte slatko vrhnje. Kuhajte još 10 minuta ili dok se umak ne zgusne.

Uklonite stroganoff s vatre te umiješajte kiselo vrhnje.
Poslužite ga uz tjesteninu ili kuhanu rižu te pospite vlascem.



Brza salata

Sastojci:
zelena salata (npr. endivija)
crveni radić
2 tikvice
6 malih rajčica
malo sira za pizzu
komad deblje narezane kuhane ili prešane šunke
crne masline
1 jogurt (nemasni)
razne vrste radiča (za ukras)
zmijina trava (kozlac)
maslinovo ulje



Priprema:
Operite i očistite salate i povrće.

Odvojite listove salate pa ih sitno narežite i rasporedite po tanjurima.

Narežite radić na rezance, tikvice i sir za pizzu na jednake komade, kuhanu šunku na kockice.

Veliku šaku maslina i cijele male rajčice posložite po salati.

Začinite uljem, kozlacem i soli.

Stavite u hladnjak sat vremena i poslužite s jogurtom u koji ste nasjeckali kozlaca.


Ljetna salata

Sastojci:
- 300 g mladih mahuna, očišćenih i narezanih
- 75 g mladog graška
- 200 g cherry rajčica, prepolovljenih
- 1 ljubičasti luk, narezan na tanke ploške
- šaka natrganih listića bosiljka
- 60 g rikole
- 100 g kozjeg sira
- nekoliko crnih maslina
- sol i papar



Za preljev:
- čajna žlica senfa
- 1 jušna žlica limunova soka
- prstohvat šećera
- 3 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja


Priprema:
Napravite preljev - pomiješajte senf, limunov sok i šećer, pa zatim postupno dodajte maslinovo ulje. Začinite po želji. Mahune kuhajte 8 minuta ili dok nisu mekane (ali ne premekane). Ocijedite i isperite hladnom vodom. Blanširajte grašak minutu, dvije, pa ohladite. U veću zdjelu stavite mahune, dodajte grašak, rajčice, luk, bosiljak i preljev te začinite solju i paprom po ukusu. Na četiri tanjura stavite malo rikole, pa na nju složite salatu. Izmrvite kozji sir, pospite ga po salati, ukrasite s nekoliko maslina.

Poslužite s lagano poprženim kruhom.

Krem salata od krumpira


Sastojci:
6 srednje velikih krumpira
1/2 šalice majoneze (za vegetarijansku verziju - bez jaja)
4 jušne žlice senfa
2 jušne žlice bijelog vinskog octa
1/2 luka, nasjeckanog
1/2 šalice nasjeckanog zelenog dijela peršina i celera
sol i papar
crvena paprika (po želj



Priprema:
Ogulite krumpire, narežite ih na kockice i kuhajte u kipućoj vodi 20 minuta.

Izvadite ih iz vode, osušite i pustite da se potpuno ohlade.

U velikoj zdjeli ohlađenim kockama krumpira dodajte ostale sastojke i izmiješajte.

Ako želite, po salati pospite crvenu papriku.

Burek sa sirom

Nekome burek, nekome pita. Kako god - popadat ćemo u nesvijest od količine koju ćemo utrpati u sebe prije no se tepsija isprazni.



Sastojci:
- 500 g svježeg sira

- 2 jaja

- 1 žličica soli

-  0,5 dl mlijeka

- pola vrećice praška za pecivo

- 5 žlica ulja

- 1 kiselo vrhnje (180 g)

- 8 listova kora za savijaču


Priprema:
Izmiješati sir, 1 jaje, sol, mlijeko, 1/2 kiselog vrhnja, ulje i prašak za pecivo.

Na podlogu od dvije kore staviti dio smjese te zaviti kore u savijaču. Ponoviti s ostalim korama, čime se dobiju ukupno 4 savijače.

Savijače staviti u tepsiju, na čije smo dno stavili papir za pečenje.

Umutiti preostalo vrhnje, 1 jaje i malo soli u jednoličnu smjesu, koju se potom razdijeli jednomjerno po savijačama.

Peći na 200°C  oko 25 - 30 min, odnosno dok burek ne porumeni.


Krumpiruša

Sastojci:
1 kg krumpira
100 g luka
½ žličice papra
2 žličice Vegete
10 tanjih kora za savijače
50 ml ulja
300 ml vode
sol


Za posluživanje:
200 ml kiselog vrhnja

Priprema:
Oguljeni krumpir narežite na kockice, a zatim mu dodajte naribani luk, papar, Vegetu i dobro promiješajte.
List tankog tijesta premažite uljem, na to stavite drugi list tankog tijesta, a po tijestu rasporedite dio pripremljenog nadjeva.
Po nadjevu nakapajte malo ulja i tijesto savite u savijaču. Isto to učinite s preostalim tijestom i nadjevom.
Savijače stavite na uljem namazani pleh i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta.
Vodu posolite, zakipite i prelijte po pečenim savijačama.



Napomena:
Savijače ostavite stajati oko 10 minuta i poslužite s kiselim vrhnjem.

Krumpiruša će biti još ukusnija ako pripremite domaće vučeno tijesto.

Krumpirušu možete oblikovati i kao pužiće, urolane male "cigare", jastučiće..., a možete je i slojevito naslagati (red lisnatog tijesta, red krumpira...).

Bakine krofne

Pokladnice, krofne, krafne... kako god želite. Ostavština su nam iz doba Austro-Ugarske monarhije i hvala im na tome!


Sastojci:
750 g brašna
100 ml ulja
4 žlice šećera
1 jaje
1 žumanjak
0,5 l mlijeka
svježi kvasac
šećer u prahu
malo soli
vanilin šećer
ulje


Priprema:
Rastopiti kvasac u 100 ml toplog mlijeka s malo šećera i malo brašna te pustiti da se tijesto digne.

U međuvremenu umititi jaja s ostatkom mlijeka, šećera i malo soli.

Dodati kvasac pa polako dodavati brašno i ulje uz miješanje.Bitno je miješanje sa povremenim dodavanjem sastojaka jer ono određuje kvalitetu krofni.

Ostaviti tijesto na toplom da se dvostruko digne, a onda premijesiti, razvući na 1 cm debljine.

Čašom napravite krofne te ih ostavite oko pola sata da se još malo dignu.

Pržiti u vrućem ulju.

Posuti šećerom u prahu u koji je dodan vanilin šećer.


Spaghetti Napolitana


Sastojci:
100 g špageta
1 luk
1 režanj češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
1/2 limenke pelata ili 2 veće rajčice
1 list lovora
sol, papar
nekoliko listića bosiljka


Priprema:
Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju.

Luk i češnjak narežite na sitne kockice i propirjajte na zagrijanom ulju.

Dodajte pola limenke pelata, lovorov list začinite i kuhajte pet minuta. izvadite lovorov list i prelijte po tjestenini te ukrasite bosiljkom.


Međimurska gibanica

Sastojci:
80 dkg tijesta za savijače
5 dcl slatkog vrhnja

Nadjev I: 
25 dkg oraha
12 dkg šećera
2 dcl mlijeka

Nadjev II: 
25 dkg mljevenog maka
12 dkg šećera
2 dcl mlijeka

Nadjev III: 
25 dkg sira
12 dkg šećera
2 jaja
(po želji i korica naranče)

Nadjev IV: 
50 dkg jabuka
10 dkg šećera
15 dkg grožđica
(po želji cimet)

Preljev: 
5 dcl slatkog vrhnja


Priprema:


Nadjev I:
Zakipiti mlijeko sa šećerom pa preliti orahe.

Nadjev II:
Zakipiti mlijeko sa šećerom, dodati mak i kratko prokuhati.

Nadjev III:
Izmiješati jaja sa šećerom pa dodati sir.

Nadjev IV:
Na maslacu prodinstati jabuke (naribane), zajedno sa šećerom, dok sok ne ispari.


Tepsiju namazati maslacem, staviti jednu koru pa ju premazati vrhnjem i staviti drugu koru.

Na koru staviti pola nadjeva od jabuka prekriti korom, nju premazati vrhnjem i opet staviti koru.

Zatim staviti nadjev od oraha pa opet ponoviti koru, pa nadjev od sira pa kora, nadjev od maka,  kora pa druga polovina nadjeva od jabuka.

Kao zadnji sloj staviti dvije kore i preliti ih slatkim vrhnjem.

Peći oko sat vremena na 180° C.


Napomena:
Redosljed slojeva može biti i drugačiji.


Čupavci

Čupavci su zapravo tipična australska poslastica, koja se često nalazi u ponudi njihovih pekarnica, kafića, slastičarnica i slično. Osim uobičajene varijante koju i mi poznajemo, postoji i kremasta varijanta, kada se ispečeni biskvit prepolovi te se polovice spoje s kremom od vanilije, limuna, malina, ... uh.


Sastojci:

Tijesto:
3 jaja
20 dag šećera
1 vrećica vanilin šećera
50 dag brašna
1 vrećica (12 g) praška za pecivo
25 dag maslaca ili margarina
oko 1 dl mlijeka
Glazura u koju se umaču kocke tijesta
5 dl mlijeka
15 dag čokolade za kuhanje
3 žlice šećera
12 dag maslaca ili margarina


Posip:
20 - 25 dag kokosa


Priprema:
Jaja dobro izmiksajte pa dodajte šećer i vanilin šećer.

Miješajući dodavajte margarin, mlijeko i na kraju brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesta koja se dobije je gušća.

Namžite i pobrašnite lim za pečenje pa istresite i poravnajte tijesto. Pecite 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C.

Kolač se treba potpuno ohladiti prije no što ga idete umakati u čokoladu pa je najbolje navečer ispeći tijesto, a slijedeći dan dovršiti kolač.

Izrežite tijesto na kocke (veličina po želji).

Otopite čokoladu, dodajte mlijeko, šećer i maslac pa uz mješanje pustite da provrije. Smanjite temperaturu i pustite neka kuha 3-4 minute.

Pustite desetak minuta da se malo ohladi pa nabodite komad tijesta na vilicu, umočite u čokoladni preljev te uvaljajte u kokos.


Kada se potpuno ohlade spremni su za posluživanje.


Savjet:
Držite kolač u hladnjaku, kako bi duže ostao sočan.


Med od maslačka

Sastojci:
200 cvijetova maslačka

8dl vode

1.5kg šećera

sok od 2 limuna


Priprema:
Cvjetove namoči u vodi i neka stoje preko noći.

Sutradan to kuhaj 30min, ocijedi i dodaj šećer te kuhaj još 30min.

Dodaj sok od limuna i kratko prokuhaj, ohladi te ulij u staklenke.



Boza

Sastojci:
600 gr neprosijanog kukuruznog brašna
5 l vode
3 dkg kvasca
1 kg šećera


Priprema:
Kukuruzno brašno se prelije toplom vodom i ostavi do sutra da odstoji.

Sutradan se ta smjesa kuha oko 2 sata uz povremeno miješanje.

Kada se ohladi doda se kvasac.

Ponovno se smjesa ostavi da prenoći.

Sljedeći dan se procijedi i u dobivenu smjesu stavi se šećer.

Miješati sve dok se šećer ne otopi.

Čuvati na hladnom mjestu i odmah trošiti.

Često se kombinira pola količine boze i pola količine limunade.


Brodet


Sastojci:
maslinovo ulje
sol
papar
peršin
kadulja
lovor

1,5 kg miješane ribe za brodet (kovač, lignja, škarpina, ugor, srdele, arbuni)
4 režnja češnjaka
2 glavice luka
0,60 kg rajčica ili pelata
1 dcl kvasine
2 dcl bijelog vina


Priprema:
Na lagano zagrijano maslionovo ulje dodati isjeckani, usitnjeni luk, a kad postane staklast dodamo nasjeckani češnjak.

Dodati malo vode i isjeckane rajčice (pelate).

Očišćenu i opranu ribu stvaite na umak prelijte s vodom samo onoliko da prekrije ribu, dodajte vino i ocat, posolite, popaprite i dodajte začinsko bilje (osim peršina koji dolazi na kraju).

Kuhati na laganohj vatri i ne miješati, nego samo laganim kružnim pokretima okretati zdjelu.

Pred kraj dodajte isjeckani peršinov list.

Uz brudet kao prilog najbolje ide palenta.

Grah na bugarski način

Sastojci:


2 čajne šalice graha
2 glavice luka
6 češnjeva češnjaka
2 srednje mrkve
1/2 korijena celera
1 manji limun, neprskani
5 većih rajčica
sol, ulje
mljevena crvena ljuta paprika
peršinovo lišće



Priprema:

Skuhajte grah u zasoljenoj vodi pa  ga procijedite.

Narežite luk na kolutiće, češnjak usitnite, na tanke ploškice narežite mrkve, celer i limun.

Rajčice kratko potopite u kipuću vodu i odmah ogulite. Dvije trećine narežite na tanke ploškice, a ostatak usitnite.

U tavi na zagrijanom ulju prodinstajte luk, mrkvu i celer nekoliko minuta da omekšaju. Dodajte usitnjene rajčice (može i konzervirani pelati), posolite i posipajte s malo ljute crvene paprike. Kratko ukuhajte.

Polovicu tako dobivene šalše rasporedite na dno vatrostalne posude. Preko šalše rasporedite skuhani grah, češnjak i peršin pa poškropite s 2 žlice ulja. Prelijte s ostatkom šalše, a na kraju po površini ravnomjerno rasporedite kriške limuna.

Zapecite u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta na 180 stupnjeva.


Bibimbap

Bibimbap (čitaj: pibimbap) je tipično korejsko jelo. Ime doslovno znači "miješani obrok". Bibimbap se servira kao zdjela tople riže s pirjanim sezonskim povrćem i chili umakom.


Sastojci:
2 šalice riže (4 osobe),
100 g govedine
5 suhih shitake gljiva
1 krastavac
2 jaja
4 lista zelene salate
gochujang
začini
1žlica ulja sezamovog sjemena
1/2 žlice slanog sezamovog sjemenja
1žlica nasjeckanog luka
1 žličica nasjeckanog češnjaka
1/2 žlice soli
začini za govedinu
1žličica sojinog umaka
1/2 žličice nasjeckanog luka
1/2 žličice nasjeckanog češnjaka
mljeveni papar
1/4 žličice šećera
1 žličica sezamovog ulja
1/2 žličice sezamovog sjemena


Priprema:
1. Skuhajte rižu.

2. Začinite govedinu pa popržite na tavi. Ostavite po strani.

3. Razdvojite žutanjke i bjelanjke, izmutite ih i ispržite odvojeno. Narežite na tanke žute i bijele linije.

4. Shitake gljive namočite 15 minuta u vodi pa operite. Ocijedite vodu i narežite na linije. Zapecite 1 do 2 minute s malo začina.

5. Prepolovite krastavac, narežite na tanke linije. Posolite i ostavite 5 minuta. Ocijedite tekućinu. Malo začinite pa popržite na nagloj vatri manje od 1 minute.

6. Začinite salatu.

7. U zdjelu postavite rižu, pa okružite natrganom zelenom salatom. Sve ostalo postavite na salatu i poslužite uz ulje od sezama i topli umak od soje gochujang. (Ako želite, umjesto u jednoj, ponudite u nizu zdjelica.)

8. U sredinu na vrhu možete dodati i jedno jaje, po želji pečeno ili sirovo.

Trganci


Sastojci:
oko 300 g brašna
žličica soli
voda


Priprema:
Od brašna, soli i vode zamijesi se tvrdo glatko tijesto. Podijelimo tijesto na manje komade i uvaljamo u brašno. U kipuću posoljenu vodu prstima trgamo komade tijesta i spuštamo u vodu povremeno miješajući da se ne prime za dno posude.

Popečci od blitve

Sastojci:
1 kg blitve
2 jaja
2 žlice krušnih mrvica
sol, papar
bosiljak
2 žlice maslaca ili margarina
2 žlice brašna
4 režnja češnjaka
10 dag tvrdo kuhane riže i ulje za prženje
Za pohanje:
5 žlica brašna
10 dag krušnih mrvica


Priprema:
Blitvu skuhajte u slanoj vodi.

Procijedite je i nasjeckajte.

Kad se ohladi, umiješajte jaja, kuhanu rižu, malo krušnih mrvica, sol, papar i bosiljak.

Posebno na malo maslaca zapržite bijeli luk i brašno.

Zapržak ulijte u blitvu i zamiješajte odreske.

Uvaljajte ih u brašno i mrvice (ili samo u brašno) pa ih ispržite.


Zapečeni kupus

Sastojci:
1 srednja glavica kupusa
2 šalica kiselog vrhnja
2 žlice ulja
malo krušnih mrvica
papar, sol

Priprema:
Glavicu kupusa izrezati na krupnije rezance i skuhati u slanoj vodi.

Kad kupus omekša ocjediti ga i staviti u tepsiju. Kupus još malo posoliti, popapriti, zaliti uljem i posuti mrvicama.

Sve skupa zaliti kiselim vrhnjem.

Peći 10 min na visokoj temperaturi.


Bošpor

Ovo je zaista starinsko jelo virovitičko-podravskog kraja koje su pripremali naši stari. Zasitno i jako, a opet siromaški, baš tipično za težački život tog vremena.


Sastojci:
brašno za zapršku
malo mljevene slatke crvene paprike
1 l  pasirane rajčice
prstohvat soli
sitno sjeckani češnjak (količina po želji)
po želji suhe domaće kobasice
kruh za drobljenje kod posluživanja


Priprema:
Na ulju popržite sitno nasjeckani češnjak. U drugoj tavi napravite malo veću količinu gustog zaprška, te dodajte malo crvene paprike. Zapršku dodajte proprženi češnjak te promiješajte.

Ulijte rajčicu, posolite. Ako je rajčica kiselija, možete dodati  malo šećera.

Bošpor treba biti gust kao gusta krem juha.

Pred kraj, po želji, u bošpor dodajte malo domaće dimljene suhe kobasice te kratko prokuhajte.

Prije serviranja, u tanjur nadrobite domaći kruh (koji je u modernijoj verziji najprije popržen s obje strane) te ga prelijte bošporom.

Orada na lešo

Sastojci:
20 dag orade ili druge bijele ribe
1/2 glavice luka
2 režnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
malo Vegete
1/2 limuna
vezica peršina
papar u zrnu
netom mljeven papar
sol


Priprema:
Narežite luk na deblje ploške.

Zgnječite češnjak.

Narežite limun na kriške.

Nasjeckajte peršin.

U posudu nalijte vodu, te kuhajte ribu na laganoj vatri s lukom, češnjakom, Vegetom, kriškom limuna, paprom u zrnu, peršinom i s malo ulja.

Kuhanu ribu ocijedite i stavite na dugoljast tanjur za posluživanje.

Još toplu pospite peršinom, popaprite, te zalijte s malo tekućine u kojoj se kuhala.

Kao prilog uz kuhanu ribu poslužite blitvu ili cvjetaču.

Juhu u kojoj se kuhala riba možete pojesti nakon obroka.


Piškori, šiškrlini, luleki, šufnudli, žbirići, valjušci, čikovčići...

Svatko od nas ima neki svoj naziv za njih, ali se svi slažemo u jednom. Oni su - izvrsni.


Sastojci za 6 - 8 osoba:
1,2 kg krumpira
1/2 kg brašna
1 jaje
1 žličica soli
150 g maslaca
50 g krušnih mrvica


Priprema:
Krumpir skuhajte u ljusci, ogulite ga i naribajte.
Brašno i sol pomiješajte, dodajte krumpir, jaje i zamijesite tijesto.
Tijesto oblikujte u prst debele valjke i režite ih na dužinu od 3 cm.
Kuhajte ih u vreloj posoljenoj vodi 5 minuta.
Kuhane piškore umiješajte u krušne mrvice, koje ste popekli na maslacu.
Poslužite toplo kao samostalno jelo ili prilog, uz dodatak kiselog vrhnja.

Savjet:
Kad zamijesite tijesto, odmah ga oblikujte i kuhajte, jer će vam stajanjem postati previše mekano.

Zamrzavanje: Valjuške pripremite do 4. koraka. Rasporedite ih na pladanj i zamrzavajte 2 sata. Nakon toga ih zapakirajte u vrećice i vratite u zamrzivač.
Odmrzavanje: Zamrznute valjuške dalje kuhajte prema 4. koraku i prelijte popečenim krušnim mrvicama.
Trajnost: 90 dana.





Couscous salata sa povrćem

Sastojci:
1/4 šalice couscousa
1 žlica maslinovog ulja
1/2 tikvice
1/2 manje žute tikve
1/2 crvene paprike
1 luk, sitno nasjeckani
100 g pesta sa bosiljkom
2 žlice vinskog octa

Priprema:
Skuhajte couscous prema uputama na pakiranju.

Povrće usitnite i popržite na ulju.

Pomiješajte couscous, povrće, pesto i ocat te poslužite.


20110811

Sočni voćni muslie (Weight Watchers recept)

Doručak po mjeri Weight Watchers dijete.



Sastojci:
30 g mueslija, s niskim postotkom šećera
30 g zobenih pahuljica, sitnih
15 g grožđa
15 g nasjeckanih sušenih marelica
2 žličice sjemenki suncokreta
200 ml nezaslađenog soka jabuke
80 g jogurta (s niskim postotkom mliječnih masti)
1 banana, narezana na ploškice
25 g borovnica
50 g jagoda, nasjeckanih


Priprema:

Muslie i zobene pahuljice stavite u posudu, dodajte grožđe, marelice i sjemenke suncokreta. Prelijte sokom od jabuke i dobro pomiješajte. Posudu prekrijte prozirnom folijom te ostavite preko noći u hladnjaku da se sastojci dobro prožmu.

Prije doručka dobro promiješajte, podijelite kašu u dvije porcije te prelijte svaku porciju s 2 žlice nemasnog jogurta te na kraju dodajte bananu, borovnice i jagode.

Ovaj doručak nosi ukupno 5 Weight Watchers bodova.

Tahini umak

Tahini umak pravi se od tahinija - paste od sjemenki sezama. Koristi se u lepinjama, marinadama i u kombinaciji s drugim umacima.


Sastojci:
1/2 šalice tahinija (pasta od sjemenki sezama)
3 češnja češnjaka, zdrobljena
1/2 žličice soli
2 žlice maslinovog ulja
1/4 šalice limunovog soka
1 žlica peršina, sitno sjeckanog (po želji)


Priprema:
U multipraktiku (ili štapnim mikserom) izmiksajte češnjak i tahini pastu. Posolite.

Istresite smjesu u posebnu zdjelu te dodajte maslinovo ulje i limunov sok. Ako je umak pregust, dodajte žličicu (ili po potrebi) tople vode.

Dodajte peršin.

Servirajte odmah ili ostavite da odstoji u hladnjaku.



Čuvati u hermetičnoj posudi, u hladnjaku.

Rok trajanja je oko dva tjedna.



Mađarska baklava


 S obzirom da se u ovu verziju baklave stavlja griz koji zamjenjuje dio oraha, uz kore od lisnatog tijesta - mađarska baklava je kolač koji možete imati redovno na jelovniku, a ne samo za praznike.


Sastojci:
1 paket lisnatog tijesta - za dvije kore
1/2 margarina (125 g)
3 žumanjka
jedna jogurt čaša šećera
jedna jogurt čaša griza
100 g oraha
100 g grožđica
1/2 praška za pecivo
korica limuna



Priprema:
Margarin dobro izmiješati sa žumanjcima, pa dodavati sve ostale sastojke uz stalno miješanje. Na kraju dodati orahe i grožđice, kada je smjesa već gusta i žlicom izmiješati sastojke.

Razdvojite lisnato tijesto na dvije polovice i izvaljajte ga za kore (jednu dolje, a drugu gore) u veličini tepsije. Prvo staviti jedno tijesto u pobrašnjenu tepsiju, pa na njega ravnomjerno rasporediti svu smjesu - i pokriti drugim listom tijesta. Prije pečenja, kolač izrežite u obliku baklave, na rombove ili tzv. dijamante - i to cijelu debljinu kolača, pa i donju koru.

Baklavu pecite na 180 oC - oko pola sata, dok gornja kora ne porumeni. A uvijek možete baklavu i malo bocnuti vilicom, pa ako vam se čini da treba jos malo zapeći, slobodno to napravite, samo pazite da kore ne izgore.

Agda:

500 g šećera raskuhati u sirup s 1 litrom vode. U sirup, kad provri, narezati 1/2 limuna.

Za malo lakšu verziju:

Oko 400 g sećera i 800 ml vode.

2/3 agde preliti po kolaču odmah čim je pečen.

Ako ne želite da vam baklava pliva u agdi, zalijevati agdu dok ne dođe do gornjeg ruba kolača, ali ne preko.


Mango lassi

Jedan od najpopularnijih indijskih napitaka.


Sastojci:
3 zrela manga
2,5 dl tekućeg jogurta
1,5 dl mlijeka
4 žličice šećera



Priprema:

Sve sastojke dobro izmiksati u mikseru, ohladiti u hladnjaku.

Ohlađen napitak servirati u dubokim čašama.


Slavonska juha

Sastojci:

1/2 kg krumpira
2 paprike
2 rajčice
2 glavice luka
2 dl integralnog brašna
2 žlice nasjeckanog lista peršina
1 dl ulja
3 žlice mješavine začina (vegeta)


Priprema:
1. Tanko narežite luk pa pirjajte 10 minuta na ulju. Dodajte narezano povrće i, uz miješanje na laganoj vatri, pirjajte još 20 minuta. Dodajte 2l vode i kuhajte 10 minuta.

2. U vodi razmutite brašno, tako da dobijete gušću smjesu pa žlicom dodajite u uzavrelu juhu. Kuhajte 10 minuta, a pred kraj dodajte začine i peršin.


Falafel - pržene kuglice od slanutka

 Sastojci:
400 g slanutka iz konzerve
4 žlice krušnih mrvica
5 češnjeva češnjaka
2 žličice praška za pecivo
4 žlice brašna
1/2 glavice luka
1 žlica sjemenki sezama
250 ml sojinog vrhnja
1 žlica koncentrata rajčice
1 žličica slatke mljevene paprike
1/2 šalice sjeckanog peršinova lista (svježeg)
ulje
sol i papar



Priprema:
Slanutak iz konzerve ocijedimo i stavimo zajedno sa češnjakom, lukom, začinima i praškom za pecivo u električni sjekač.

Sve zajedno dobro izmiksamo dok ne dobijemo grubu vlažnu smjesu (po potrebi dodamo par kapi vode).

Smjesu zatim prebacimo u veliku zdjelu, dodajemo ostatak sastojaka, dobro ih izmiješamo, te sve zajedno pokrijemo i ostavimo da stoji 30 minuta.

Za to vrijeme za umak u zdjelici pomiješamo sojino vrhnje, protisnuti češnjak, po želji mljevene ljute papričice, žličicu koncentrata rajčice i malo sjeckanog peršina.

Od smjese iz zdjele između dlanova, isprva čvrstim, a zatim nježnijim kružnim pokretima oblikujemo male kuglice (manje od marelica).

Ulje ugrijemo tako da bude vruće, ali ne i kipuće, pa u njemu pržimo kuglice do tamno smeđe boje.

Kuglice iz ulja vadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće, te ih poslužujemo vruće uz umak od sojinog vrhnja i čilija, svježu rajčicu, svježi krastavac, rotkvice i mladi luk.




Minestrone juha

Sastojci:
300 g krumpira
300 g mrkve
300 g korijena celera
300 g tikvica
1 glavica luka
50 ml maslinovog ulja
250 ml bijelog vina
100 g graška
1 povrtna kocka
1 žličica origana
8 listova svježeg bosiljka
1 žličica mini ljutih papričica
2 režnja češnjaka
4 žlice parmezana

Priprema:
Luk očistimo i nasjeckamo.

Mrkvu, krumpir, korijen celera i tikvicu operemo, očistimo i narežemo na jednake kockice.

Sve zajedno kratko pirjamo na pola maslinova ulja.

Podlijemo vinom, dodamo grašak, povrtnu kocku, origano, kosani bosiljak, posolimo, popaprimo i pustimo da na laganoj vatri vrije nekoliko minuta.

U tavici na preostalom maslinovom ulju kratko popržimo prethodno izmrvljene mini ljute papričice i dodamo protisnuti češnjak.

Čim pusti miris, ljuti umak je gotov i njime prelijemo juhu od povrća (minestrone).

Kod posluživanja, vruću juhu u tanjuru posipamo svježe naribanim parmezanom.



Grčka Fassolatha juha

Ili po naški, juha od graha.


Sastojci:
1 šalica bijelog graha
1 lovorov list
1 veća mrkva, narezana na tanke ploške
1 sitno nasjeckani luk
3 svežnja celera, sitno nasjeckanog
1 limenka pelata, usitnjenih
100 ml maslinovog ulja
sol i papar
peršin
5-6 šalica vode



Priprema:
Prije pripreme juhe, namačite grah 24 sata te ga ocijedite. Nakon toga u 5-6 šalica vode stavite grah i lovorov list. Kuhajte na laganoj vatri 2 sata. Maknite lovorov list iz zdjele. Dodajte mrkvu, luk i celer te kuhajte na laganoj vatri još 30 minuta. Dodajte pelate, sol, papar i maslinovo ulje i kuhajte 30 minuta.  Maknite sa vatre te kod posluživanja posipajte sa malo peršina.


Grci preporučuju da se ova juha posluži uz feta sir posut paprom i origanom te umočen u maslinovo ulje, hrskavi prepečeni kruh, crne masline i slane inćune.


Varivo od poriluka

Sastojci:
1/2 kg poriluka (tri srednja ili dva veća poriluka)

2 - 3 kom krumpira

češnjak, sol, mljeveni papar, peršin, bouillon kocka od povrća

5 žlica zobenih pahuljica

ulje, voda




Priprema:
Nareži očišćeni i oprani poriluk na kolutove debljine oko 0.5 cm te ga istresi u posudu sa zagrijanim uljem te kratko poprži na laganoj vatri.

Oguli krumpire te ih nareži na kockice. Dodaj poriluku i promiješaj.

Posoli, dodaj malo vegete, češnjak (sitno sjeckani ili u granulama) i sitno sjeckani peršin.

Prelij s oko 1 l vode, pusti da se krčka na laganoj vatri dok se krumpir i poriluk ne skuhaju. Ako je pregusto, podliti s još vode. Dodaj i kocku od povrća.

U međuvremneu zobene pahuljice namoči u kipućoj vodi. Ako su mljevene, močiti oko 5 minuta, ako nisu onda oko pola sata, dok ne nabubre. Takve namočene pahuljice dodati u poriluk te još kratko prokuhati.

Poslužiti toplo. Na vrhu se može izribati malo tvrdog sira ili posuti parmezanom.


Mrkva s medom


Sastojci:
voda
500 g mrkve, narezane na tanke ploške ili u komadu
peršin
2 žlice meda
sol
papar
malo naribane korice naranče





Priprema:
1. Zavrijte vodu i kuhajte mrkve 20 minuta ili dok ne budu mekane.

2. Dobro ocijedite, pomiješajte sa preostalim sastojcima i poslužite.



Njoki sa sirom i šunkom

Sastojci:
700g smrznutih njoka
200g šunke
200g sira gouda
200ml kiselog vrhnja
2 žlice ulja
sol, začni po želji


Priprema:
Njoke stavimo kuhati u posoljenu i nauljenu kipuću vodu.

Bit će skuhani kada isplivaju na površinu.

Šunku narežemo na rezance.

Na malo ulja popržimo šunku (ne predugo), pa dodamo vrhnje i prokuhamo.

Pripremljenu smjesu prelijemo preko njoka i dodamo naribani sir.



Po želji ove njoke možete servirati uz kvalitetno bijelo vino.



Bakin kolač od višanja

Sastojci:
300 g višanja
3 jaja
1 vrećica vanilin šećera
8 žlica mlijeka
12 žlica brašna
12 žlica šećera
12 žlica ulja
malo šećera u prahu
1 vrećica praška za pecivo


Priprema:
Operite višnje i izvadite koštice.

U jednoj posudi odvojite brašno, dodajte prašak za pecivo i dobro promiješajte.

U drugoj posudi umutite jaja.

Muteći svo vrijeme dodajte šećer, vanilin šećer, ulje, mlijeko pa brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Namažite tepsiju uljem i pospite brašnom.

Pripremljeno tijesto prespite u tepsiju pa razbacajte višnje.

Kolač pecite desetak minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C, smanjite temperaturu na 180°C pa pecite još 15-ak minuta. Kada je kolač pečen, pospite ga šećerom u prahu.

Je li kolač dobro pečen vidjet ćete ako zabodete iglu u kolač. Sve dok se tijesto lijepi za iglu, kolač nije dovoljno pečen.


Baklava od višanja

Sastojci:
500 g (tj.12 kora) tijesta za pite i savijače
1 kiselo vrhnje ili jedan čvrsti jogurt
3 cijela jaja
1 vanilin šećer
1 čaša od jogurta šećera
1 prašak za pecivo
1 čaša od jogurta ulja
1 staklenka kompota od višanja

Preljev: 
1/2 litre vode (još je bolje ako imate sok iz kompota pa dodate vode koliko fali)
1 čaša od jogurta šećera
sok jednog limuna



Priprema:
Sve sastojke (osim višanja) izmiksati, tepsiju namazati uljem i slagati redom šest kora ali tako da svaku premažete kistom sa jednim dijelom nadjeva.

Na šestu koru poslažite višnje, a na njih ponovno istim redoslijedom kao i dolje složite preostalih 6 kora.

Ostavite malo nadjeva za premazati posljednju, gornju koru.

Prije nego stavljate peći, baklavu izrežite na rombove željene veličine i pecite na 180°C oko 20 minuta tj. dok kolač ne poprimi lijepu smeđu boju.


Preljev:

Sve zajedno zakipite i prelijte po vrućem kolaču tako da svaka kocka bude natopljena. Ako volite sočnije, slobodno pojačajte količinu preljeva.

Kolač možete poslužiti i topao i hladan.





Pita s blitvom i sirom

Sastojci:

500 g tijesta za savijače 
1 kg blitve 
500 g svježeg sira 
1 kiselo vrhnje 
1 jogurt 
2 jaja 
sol



Priprema:
Blitvu skuhati, ocijediti i usitniti nožem. 
Izmiksati sir, dodati vrhnje, jogurt, jedno po jedno jaje,sol i na kraju blitvu.


U namašćeni lim (veličine pećnice) slagati kore i puniti nadjevom.


Na kraju složiti dvije kore za redom, namazati ih uljem i vodom i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C oko 30 min (u plinskom štednjaku: na 150 stupnjeva, a u pećnici na struju nakon 10 min smanjiti temperaturu na 150)

Sastojke možete i kombinirati, pa staviti dva vrhnja, ili istu količinu milerama, a dio svježeg sira može se 
zamijeniti krem sirom.


Također, blitvu možete zamijeniti špinatom.






Bakine kiflice

Sastojci:
1 svježi kvasac
1 šalica mlijeka
1 šalica vode
0.5 šalice ulja
0.5 šalice otopljenog maslaca
2 žličice soli
900 grama brašna

1 jaje za premazivanje
sezam, kim za posipanje


Priprema:



U jednoj posudi rastopi pola kvasca u mlakoj vodi, a u drugoj posudi drugu polovicu kvasca u mlakom mlijeku, ulju i maslacu.


Spoji te dvije smjese te u to dodaj sol i brašno. Zamijesi tijesto (može i mikserom) te ostavi 1h da se diže.


Premijesi tijesto još jednom, razvaljaj, razreži na veće trokute koje potom zarolaj tako da se oblikuju kiflice.


Kiflice slaži na tepsiju premazanu maslacem i posipanu brašnom.


U zdjelici dobro razmuti malo posoljeno jaje te ga kistom premazuj preko kiflica. Tako premazane kiflice posipaj sezamom ili kimom.


Stavi peći u zagrijanu pećnicu oko 20 - 30 min (tj. dok ne porumene), na temperaturu 180 - 200°C.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...