Hobotnica ispod peke s mladim krumpirima

Sastojci:

2 kg hobotnice

1 kg mladog krumpira
1 dl maslinovog ulja
2 dl bijelog vina
1 srednje velika glavica luka
3 režnja češnjaka
sol, papar, peršin

Priprema:

Duboko smrznutu hobotnicu odledite, očistite i operite. Stavite je u lonac na  srednje jaku vatru, poklopite i pirjajte je na suho. Povremeno je okrenite. Ubrzo će hobotnica pustiti ljubičastu tekućinu.

Pirjanje traje dokle god se tekućina ne iskuha i na dnu lonca ne ostane samo ljubičasta boja. Uklonite hobotnicu s vatre.

Mladi neoguljeni krumpir srednje veličine operite, a ako je veći narežite po pola. Posložite ga u lim za pečenje, vrlo malo posolite, dodajte po pola prerezanu glavicu luka, a u sredinu stavite hobotnicu te sve prelijte maslinovim uljem.

Poklopite pekom i nabacajte žar. Pečenje traje otprilike 40 minuta. U lonac u kojem ste pirjali hobotnicu dolijte malo maslinovog ulja te na ljubičastom talogu koji je ispustila hobotnica pirjajte sitno nasjeckani češnjak, dok ne omekša u potpunosti. Dolijte bijelo vino, popaprite i dodajte peršin. Sol nije potrebna, jer je talog od hobotnice slan. Kuhajte sve oko dvije minute.

Otkrijte peku, polijte po hobotnici i krumpiru maslinovo ulje s češnjakom te pustite još dvije do tri minute da krumpir u sebe upije ukusni umak.

Ovaj način vrijedi i za pripremu hobotnice u pećnici na temperaturi od 200°C.

1 komentar:

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.