20111030

Sogan dolma

Sastojci (za 4 osobe):


600 g crvenog luka
slatka crvena mljevena paprika
malo octa
kiselo vrhnje

Za nadjev: 

100 g crvenog luka
400 g mljevenog junećeg mesa
80 g riže
1 jaje
2-3 žlice ulja (ili rastopljene masnoće)
sol, papar
pire od rajčice

Priprema:

Podrežite vrhove na glavicama luka. Stavite glavice luka da se skuhaju u vodi, ali pazite da se ne prekuhaju. U vodu možete dodati malo octa.
Kuhane glavice luka uklonite s vatre, ocjedite vruću i ulijte hladnu vodu da se glavice ohlade.

Pritiskanjem prstima istisnite "košuljice", odnosno prstenove luka ("dolme"). 

Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi. Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom. Veće dolme punite prstima, a manje čačkalicom ili desertnim nožićem.

Nadjev:
Za nadjev sitno isjeckajte crveni luk i izmješajte ga s mljevenim mesom. Dodajte papar, rižu, malo pirea od rajčice, jaje, sol i ulje. Sve dobro izmješajte.

Punjene dolme luka se slažu u lonac, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene, doda se malo octa (ako se glavice nisu kuhale sa octom), pritisnu tanjurom ili drugim poklopcem (užim od lonca) te stave kuhati. 

U kuhanu dolmu se doda malo slatke crvene mljevene paprike.

Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...