20110812

Pileći stroganoff

Stroganoff je rusko jelo koje se tipično pravi s goveđim mesom. U jeftinijoj verziji goveđi biftek zamijenjen je piletinom. U vegetarijanskoj verziji možete eksperimentirati s najdražim vrstama gljiva umjesto mesa. Ono što je sjajno kod ovog jela jest to da je zaista brzo gotovo!

Sastojci: 
2 žlice brašna
1 žličica mljevene ili izdrobljene svježe kadulje
1 žličica sušenog i mljevenog timijana
sol, svježe mljeveni papar 
4 otkoštena pileća zabatka, bez kože, isječena na kockice (2-3 cm)
2 žlice maslinova ulja
1 žlica maslaca
1/2 šalice isjeckanog luka
2 češnja češnjaka, zdrobljena
225 g šampinjona, nasječenih na kriške
1 žličica soli
1/2 šalice bijelog vina
1 šalica pilećeg temeljca
1/2 šalice slatkog vrhnja
1/2 šalice kiselog vrhnja
1 žlica sjeckanog vlasca za posipanje

Priprema:


U veliku zdjelu umiješajte brašno, kadulju, timijan, sol i papar. Dodajte piletinu i dobro izmiješajte.

Zagrijte veliku i duboku tavu, dodajte maslinovo ulje i potom piletinu te pržite dok lagano ne porumeni. Istresite piletinu u posebnu posudu i ostavite sa strane.

U istoj tavi otopite maslac i dodajte luk, češnjak i gljive. Dobro protresite tavu te potom posolite sadržaj sa žličicom soli kako bi gljive pustile svoju tekućinu. Dinstajte na laganoj vatri dok povrće blago ne porumeni.

Ulijte bijelo vino i pomiješajte, strugajući kuhačom sve s dna tave. Kuhajte oko 2 minute, čekajući da prokuha te da alkohol ishlapi. Dodajte piletinu te kuhajte još oko 5 minuta, a potom ulijte slatko vrhnje. Kuhajte još 10 minuta ili dok se umak ne zgusne.

Uklonite stroganoff s vatre te umiješajte kiselo vrhnje.
Poslužite ga uz tjesteninu ili kuhanu rižu te pospite vlascem.



Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...