20110819

Domaća bistra goveđa juha


Sastojci:
3/4 kg govedine s kostima
1 1/4 l vode
4 dag mrkve
4 dag peršina (korijena i lišća)
komad korjena i list celera
komad poriluka
1/2 glavice luka
2 režnja češnjaka
po želji 4-5 mahuna, kupusa, cvjetače, korijena korabe
jedan manji lovorov list
nekoliko zrna papra
1 rajčica ili 2 žlice pirea od rajčice
soli po želji
manji komad jetre
malo šafrana


Priprema:
Prije kuhanja meso i kosti operemo. Za dobru juhu meso stavljamo u hladnu vodu. Neka lagano zakipi.

Povrće za juhu očistimo, operemo, narežemo na veće komade i dodamo juhi koja se već neko vrijeme kuha.

Začine stavljamo nešto kasnije.

Pri kraju kuhanja dodamo pire od rajčice ili svježu rajčicu i ostalo povrće koje se brze kuha.
Kuhanu juhu uklonimo s vatre te ostavimo da se razbistri. Višak masnoće uklonimo.

Dodamo hladnu vodu. Na povšini će se opet pojaviti masnoća, koju uklonimo žlicom.
Za kasniju upotrebu juhu procijedimo i spremimo u hladnjak.

Ako juhu upotrebljavamo odmah, zakuhamo je i poslužimo s raznim dodacima.

Meso iz juhe izrežemo. Sočnije je ako ga do posluživanja držimo na toplom mjestu.

Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...