20110812

Čokoladna torta bez brašna

Sastojci:
125 g  nasjeckanih badema
125 g maslaca, u komadićima

2 žlice skuhane jake crne kave
200 g kvalitetne tamne čokolade, u komadićima
1/3 šalice kakaa (gorkog)
3/4 šalice mljevenog šećera (nešto krupniji no šećer u prahu, možete ga napraviti u mlincu za kavu)
5 jaja, podijeljenih na bjelanjke i žumanjke
kakao i šlag za serviranje

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Namastite dno i stranice tepsije za torte duboke oko 6 cm, s promjerom baze od 23 cm.
Na tavi popecite bademe oko 5 do 10 min ili dok ne postanu blijedozlatne boje. Pustite da se ohlade, a pootm ih u sjeckalici nasjeckajte (ne presitno).

U posudi koja može ići u mikrovalnu pećnicu zamiješajte kavu, maslac i čokoladu te je stavite u mikrovalnu pećnicu na srednju jačinu (70%) na oko 2 do 3 minute, tako da svake minute sadržaj promiješate dok ne postane gladak. Dodajte kakao i miješajte dok smjesa ne postane jednolična. Usipajte 1/2 šalice šećera, žumanjke i  bademe. Promiješajte.


Električnim mikserom istucije bjelanjke u čvrsti snijeg. Dodajte polako preostalu 1/4 šalicu šećera, žlicu po žlicu, konstantno miksajući. Snijeg usipajte u čokoladnu smjesu i promiješajte, a potom izlijte u tepsiju za pečenje. Pecite oko 40 do 45 minuta (možete i čačkalicom provjeriti je li biskvit pečen).

Izvadite kolač iz pećnice i potpuno ga ohladite. Popustite stranicu tepsije za tortu i oslobodite kolač te ga premjestite na pladanj. Posipajte kakaom i servirajte uz šlag.

Napomena:
Ako ste osjetljivi na gluten, preporučuje se korištenje čokolade Lindt sa 75% kakaa.

Savjet:
U dobro zatvorenoj posudi kolač ima rok trajanja 4 dana.



Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...