Burek sa sirom

Nekome burek, nekome pita. Kako god - popadat ćemo u nesvijest od količine koju ćemo utrpati u sebe prije no se tepsija isprazni.



Sastojci:

500 g vučenog tijesta za savijače (1 pakiranje)

Punjenje:
1 kg svježeg sira
1 1/2 žličice soli
3 žlice ulja

Premaz:
300 ml mineralne vode
3 žlice ulja
1/2 žličice soli


Priprema:

Punjenje: U zdjeli dobro pomiješajte svježi sir, sol i 3 žlice ulja.

Premaz: U većoj šalici pomiješajte mineralnu vodu, sol i ulje.

Lim za pečenje obložite masnim papirom.
Pećnicu zagrijte na 250°C  s upaljenim donjim grilom (i ako je moguće s ventilacijom).

Pripremite dva lista vučenog tijesta za savijače i položite ga jedan na drugi.
Poškropite površinu tako pripremljenih listove sa 1 - 2 žlice pripremljenom mineralnom vodom pa pomoću četkice premažite površinu gornjeg lista.

Na četvrtinu lista, po širini rasporedite dio sira pa savijte listove u savijaču. Savijaču položite na pripremljeni lim za pečenje.

Ponovite postupak s ostalim korama, onoliko puta koliko imate sira. Najčešće je to dovoljno za 6 ili 7 savijača.

Savijače na limu za pečenje ravnomjerno zalijte ostatkom mineralne vode.

Prije pečenja, nožem razrežite savijače na trećine ili četvrtine.

Stavite u vruću pećnicu i pecite oko 10 minuta na vrlo visokoj temperaturi. 
Nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 200°C, ali ostavite upaljen donji gril i ventilaciju.

Pecite još 15 - 20 min, tj. dok voda ne ispari, a površina bureka se ne zarumeni.

Prije serviranja ostavite burek da odstoji oko 10 minuta.








Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.